Midden in een woonwijk in Lunetten is een klein stuk gevuld met zelf ontworpen kerstkraampjes. De zevende editie van de Kinderkerstmarkt in Lunetten is in volle gang. Èèn dag per jaar mogen de kinderen hier hun eigen spulletjes verkopen en genieten van de kerstsfeer. Er zijn vooral gezinnen uit de buurt, maar ook zijn er mensen uit andere delen van Utrecht zijn aanwezig.

De temperatuur is niet wat het geweest is in hartje december en een beetje sneeuw zou de kerstsfeer goed doen. Toch lopen kinderen en volwassenen met rode kerstmutsen op hun hoofd en warme chocolademelk met een grote toef slagroom in hun hand. De geur van de chocolademelk verspreid zich over het gehele pleintje. Het is een klein kerstmarktje maar daarom ook gezellig druk. Ouders sjouwen met tassen vol speelgoed terwijl de kinderen hun plezier vooropstellen.

Het eerste kraampje staat vol met kaarsen in alle soorten en maten. Trotse ouders zitten achter het keurig uitgestalde kraampje, in tegenstelling tot de rest van de mini-winkeltjes, waarbij allerlei soorten speelgoed en boekjes door elkaar liggen. Aan elk kraampje lijkt evenveel aandacht besteed, versierd met glitters, slingers en zelfs teksten ter promotie. Vol passie verkopen de kinderen hun spullen. Een jongetje achter zijn winkeltje vertelt aan iedereen die het wel of niet wil horen over zijn speelgoed. Er wordt hard onderhandeld. Van ruilen komt huilen, zegt men. Maar hier zijn de kinderen goed voorbereid. Met plezier maken zij andere blij met hun spulletjes en nergens is een huilend kind te zien.

Er wordt van alles geknutseld: versieringen voor in de kerstboom, zelf versierde koeken en er is zelfs glas-in-lood. Een meisje is samen met haar broertje in de weer met stiften en stempels. Ze heeft een knalroze jas aan en is eigenlijk te klein om erbij te kunnen. Toch doet ze hard haar best om haar werk af te maken en ook haar broertje is geconcentreerd bezig. img_6572

Naast het knutselen is er ook een springkussen aanwezig. In een enorme nagemaakte sneeuwbol springen de kinderen om de beurt enthousiast in het rond. Er staat een rij, wat voor de kinderen geen probleem lijkt. Ze wachten wel, tot ze eindelijk de kerstbol mogen betreden.

Aan het eind van de markt lijkt het drukker te worden. Steeds meer mensen verzamelen zich op en om het podium, bedekt met dekentjes. Het kerstverhaal wordt voorgelezen doormiddel van tekeningen en de kinderen kijken er aandachtig naar. Het verhaal is nauwelijks te verstaan door de drukte eromheen, maar toch blijven ze stil luisteren.

img_6519-2Zelf aan een DJ is gedacht, want wat is een kerstmarkt zonder oude kerstklassiekers? Wanneer het verhaal is afgelopen en het podium steeds leger raakt wordt de muziek aangezet. De liedjes die hard uit de boxen komen maken de sfeer compleet. Mensen beginnen te dansen met elkaar en groepjes ouders zoeken elkaar op en drinken glühwein. Twee meisjes bij het achterste kraampje poseren voor de foto. “Who needs cake when you’ve got cookies?”, “I saw you looking at my cupcakes”, staat er in mooie letters boven het kraampje. Vrolijke potjes en kaarshouders staan verspreid over de tafel, waarop ze een mooi kleed hebben gelegd. Ze kijken trots naar hun kraampje, waarvan ze alles zelf gemaakt hebben.

“Ik woon hier sinds kort en kom hier naartoe om de buurt te leren kennen”, zegt Jaimie (22). Twee moeders bespreken wat ze inmiddels allemaal gekocht hebben. Een van hen draagt een rode bloementas vol met spullen erin. Ze houdt een roze prinsessenjurk vast voor haar dochter en twijfelt of het wel een goede aankoop zal zijn. De vader komt erbij en besluit uiteindelijk om het te doen. “Ze hebben hier van alles en ik hou van de kerstsfeer”, zegt hij. Het kraampje ernaast trekt veel aandacht vanwege het bordje dat ervoor hangt: “De helft van onze opbrengsten gaat naar Unicef.” Een mooie kerstgedachte en bijzonder dat het jonge meisje met al haar speelgoed dat te koop staat hier al zo mee bezig is.

De Kerstman loop al de hele middag rond vraagt vriendelijk door de microfoon of de kindjes niet meer aan zijn baard willen trekken, want zo valt hij er nog af. Hij klingelt een paar keer met zijn bel en dit lijkt langzaam het einde van de kerstmarkt te worden. De families vertrekken weer en lateimg_6539n de lege kraampjes achter. De blije gezichtjes stappen op de fiets, uitgeput van de drukke dag maar blij met al hun nieuwe spullen en de gezelligheid die de kinderkerstmarkt met zich mee bracht.