Beide afgestudeerd, een vaste baan, klaar met het studentenleven. Tijd om een woning te zoeken, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. In Utrecht is het een enorme opgave om een geschikte starterswoning te vinden. Kopen is vaak geen optie en een huurhuis vinden lijkt onmogelijk.

Utrecht is verkozen tot de nummer 2 van de meest ondernemende provincies. De ondernemers in Utrecht zijn vooral starters. Bijna de helft van alle ondernemers die en bedrijf begonnen in 2016 zijn jonger dan 35 jaar. Het aandeel starters tot 25 jaar is heel erg gestegen afgelopen jaar. Deze groep mensen zijn allemaal beginnende ondernemers en moeten dus ergens (niet al te duur) wonen. Vaak zijn het stellen die net samen gaan wonen en meer willen dan alleen die studentenkamer, maar ook nog geen behoefte hebben aan een hele volledige woning.

Het kopen van een woning is voor deze groep niet meer zo vanzelfsprekend en zeker niet in een stad als Utrecht vanwege de hoge prijzen. Kopen is vaak gewoon niet haalbaar voor deze groep en is het geen kwestie meer van niet willen kopen, maar niet kunnen. Dit heeft te maken met de strengere hypotheekregelgeving sinds 2013, hierdoor is het vooral voor starters steeds moeilijker geworden om een huis te kopen.  Dat leidt tot een percentage van 57% van de starters dat daarom eerst een woning huurt.

Ook een groot probleem waar starters mee te maken hebben is het tekort aan starterswoningen in Utrecht. Dit tekort leidt tot een groot aantal nieuwbouwprojecten zoals te zien is in bijvoorbeeld Oog in Al en Kanaleneiland op dit moment.

Een organisatie die ook erg druk is met het oplossen van het woningtekort voor starters is Jebber. ‘’Er is te veel weinig woningaanbod voor starters. Daarvoor hebben we Jebber opgericht. Wij realiseren meer woningen, specifiek voor deze startersdoelgroep’’, aldus Monique van Loon, directeur van Jebber.

Het is dus niet makkelijk om als starter een geschikte en betaalbare woning te vinden in Utrecht. Gelukkig wordt er hard gewerkt aan oplossingen, door nieuwbouwprojecten in de wijk en organisaties die zich inzetten voor de starters, waardoor de vooruitzichten voor de komende jaren hopelijk wat verbeteren voor starters die op zoek zijn naar een woonruimte.