Er is een groot tekort aan woningen in Utrecht-West. Utrecht is over het algemeen een erg gewilde stad om in te wonen, voor student en starter. Studenten gaan hier naar school en die komen van heel Nederland naar het midden van het land om te studeren en te wonen in een studentenstad. Doordat er zoveel studenten zijn in Utrecht, is het moeilijk om een kamer te vinden. Ook voor de starters is het lastig om een woning te vinden, zij zijn vaak opzoek naar huizen in de middenhuur. Dit zijn huizen van 710-1000 euro per maand. Het probleem is alleen: er zijn niet genoeg huizen in de middenhuur. Het inkomen is te hoog voor een sociale huurwoning maar te laag voor een koopwoning.

Door de groei van de stad is het dringend nodig om huizen bij te bouwen van middelhuur segment (710-1000 euro per maand) Er is meer vraag dan aanbod zegt de gemeente Utrecht op hun website. De starter verdient dus of te veel of te weinig. Hier moet de gemeente dus aan denken en dus meer woningen gaan bouwen voor de middelhuur. Ook voor studenten is het lastig om een kamer te vinden.

Je kan als student je inschrijven bij de SSH als je opzoek bent naar een kamer. Bij de SSH zijn de eisen dat je moet studeren in de stad Utrecht, wil je er ook daadwerkelijk wonen. Als je een kamer of een woning wilt huren dan moet je wel kunnen aantonen dat je niet te veel verdient. De SSH moet zich houden aan de Europese wetgeving, en daarin staat dat je als student maximaal €36.798,- mag verdienen per jaar. Zit je daarboven, dan kan je geen kamer huren via de SSH. Ook kan je een kamer zoeken via Kamernet.nl en via besloten Facebookgroepen. Een voorbeeld van zo’n groep is ‘Kamer in Utrecht.’

Studenten moeten dus aan bepaalde regels voldoen voordat zij worden uitgenodigd voor een bezichtiging. Vaak moet een student bij een bepaalde studentenvereniging lid zijn, minimaal in zijn/haar 2e leerjaar zitten, boven de 21 zijn en bijvoorbeeld man/vrouw zijn. Dit is veel te zien op de besloten groep ‘Kamer in Utrecht’ op Facebook. Hier zijn 4,7 duizend mensen lid van. Mischa* een student uit Utrecht had het ook lastig met het vinden van een kamer. Ze woont nu in Kanaleneiland in Utrecht-West na een lange tijd zoeken. Mischa is ook lid van de Facebookgroep ‘kamer in Utrecht’ en Kamernet.nl. Ze vertelt dat het voor haar lastig was om een kamer te vinden. ‘Sommige eisen voor studenten waren vervelend, maar als vrouw rond de 20 heb je het al veel makkelijker dan een man rond de 20. Vaak willen mensen toch een vrouw als huisgenoot. Ook is het voor mij fijn dat ik geen internationale student ben, want als je dat bent is het al helemaal lastig om een kamer te vinden!’ Ze is 20 jaar en studeert Illustration aan de HKU. Oorspronkelijk komt zij uit een buurt die 20 km onder Utrecht ligt. Uiteindelijk heeft ze een kamer kunnen bemachtigen via Kamernet.nl

Om als student dus aan een kamer te komen gaat niet zonder slag of stoot. Goed zoeken en op veel kamers reageren. Doe ook altijd even een huurcheck via de huurcommissie of via www.huurcheck.nl en dan moet het wel goed komen!

*Vanwege privacy redenen wil Mischa liever niet haar eigen naam gebruiken. Haar naam is bekend bij de redactie