De tentoonstelling in de Buitenkans in park Oog In Al wisselt steeds, nu mag Sandra Westgeest haar werk tentoonstellen. Ze maakt kevers van afval dat ze op straat heeft gevonden in Utrecht West.

In de Buitenkans, Landhuis In De Stad, ze staan  bijna allemaal opgebaard, de kevers die Sandra heeft gemaakt. Ze zitten allemaal in mooie lijstjes. De meeste kevers zijn gemaakt in 2016. Toen maakte Sandra Westgeest er elke ochtend een. Veel moeite heeft het haar niet gekost. “Ik stond er 15 minuten eerder voor op, maar ik kreeg er veel voor terug. Het is fijn om zo je dag te beginnen”.

De kevers worden door haar van blik gemaakt, dit vindt Sandra op straat. Ze hoeft er niet een blokje extra voor te lopen. Ze komt al genoeg tegen op weg naar de supermarkt. Soms wordt ze er wel treurig van. “Mensen blijven het maar op straat gooien en denken dat het wel wordt opgeruimd. Maar dat is niet altijd zo”. Sandra ziet er wel nog steeds de lol van in, om steeds nieuwe kevers te maken.

Sandra is de geïnspireerd geraakt door de mogelijkheden die ze ziet in materiaal. Ook vindt ze het zonde van al het materiaal dat in de natuur terechtkomt dat niet nog een keer wordt gebruikt.

Bij de kever is ze gekomen doordat de kever dezelfde structuur heeft als blik. Ook is de kever in z’n eentje een klein machteloos dier, maar met meerdere tegelijkertijd kan het veel bereiken. Ook staat de kever in de Egyptische mythologie als een nieuw begin. Dit vindt Sandra nooit passen bij het recyclen van afval. “Want afval krijgt zo ook een nieuw begin”.

Vroeger dachten de Egyptenaren dat de mestkever, deze soort mestkever noemden ze een scarabee, zomaar uit mest ontstond. Maar toen wisten ze nog niet dat kevers larven leggen in mest ballen.

Bij de Buitenkans wordt haar werk van 12 maart tot en met 27 april tentoongesteld. Ze is hier terechtgekomen doordat er een oproep stond op Facebook van de Buitenkans. “Ze wilden een kunstenaar uit de wijk Utrecht-West de kans geven om tentoongesteld te worden. Ik heb toen gesolliciteerd en werd gekozen”.