Fight Academy, inmiddels vernoemd naar Team Ennahachi is een kickboksschool voor jongeren rond het Kanaleneiland. Deze kickboksschool wordt gerund door Ilias Ennahachi (21), de wereldkampioen kickboksen in de lichtgewichtklasse en zijn goede vriend Omar die ook veel bokservaring heeft. Samen leiden zij jongeren uit Kanaleneiland op tot echte professionele kickboksers maar daarnaast voelen hun leerlingen net als familie aan.

Dichtbij het Amsterdam-Rijnkanaal op het bedrijventerrein in Oud Zuilen bevindt zich de kickboksschool, door de deur, de trap op en dan sta je middenin de ruimte waar jonge kickboksers alle vaardigheden en trucjes geleerd worden. De jonge kickboksers vinden het maar al te leuk dat ze les krijgen van Ilias. ”Hoe voelde jij je voor de wedstrijd? Wanneer mogen wij weer een partij vechten?” Ilias vertelt dat hij regelmatig appjes binnenkrijgt van zijn leerlingen, die elke training weer enthousiast meedoen met hem en zodra Ilias een wedstrijd moeten vechten net zo zenuwachtig zijn als hijzelf.

”Ik geef niet alleen les”

Met een viervoudig wereldkampioen trainen is al heel bijzonder maar dat je daarnaast ook regelmatig omgaat buiten de lessen met je coach vinden de leerlingen maar al te leuk. ”Met een trainer vrienden kunnen zijn en ook serieus een sport beoefenen” Ilias vindt het erg belangrijk dat hij met zijn jongens naast het sporten ook een band met ze opbouwt. Een sportschool was daarom ook echt nodig in Kanaleneiland volgens Ilias: ”Het is belangrijk dat je je agressiviteit ergens kwijt kan en het is beter dat dit dan in een sportschool wordt gedaan dan op straat.” Ilias vervolgt: ”Veel jongeren konden nog niet ergens hun eigen ding doen, dat was sporten en gezelschap. Natuurlijk kickboksen is bijvoorbeeld niet hetzelfde als voetbal, je traint dan wel als groep maar uiteindelijk sta je alleen in de ring”.

Wat Ilias erg mooi vind om te zien is dat zijn leerlingen zich hetzelfde gedragen tijdens een les van hem en wanneer ze buiten zijn. ”Wanneer ze aan het sparren zijn merk je echt dat ze een team zijn, er is absoluut geen enkele haat naar elkaar. Maar wanneer de jongens sparren ze zoals het hoort, ze zijn niet te lief tegen elkaar tijdens het sparren maar na het sparren zijn ze gewoon weer vrienden.”

”Het is belangrijk dat je je agressiviteit ergens kwijt kan en het is beter dat dit dan in een sportschool wordt gedaan dan op straat.” – Ilias Ennahachi

In de hoek van de ring

”Ik sta altijd in de hoek, zij hebben mijn begeleiding. Hoe dan ook, ook al moet ik er met één been naar toe gaan, ik ben er altijd”. Ilias is altijd bij de wedstrijden van de zijn leerlingen en probeert een derde oog te zijn langs de kant. Hij vindt wedstrijden van zijn leerlingen net zo spannend als zijn eigen wedstrijden en vecht nog net niet mee in de ring. ”Hij blokt zijn ene kant niet, hij is aangeslagen, hij staat open of is duidelijk moe” Ilias probeert altijd tips mee te geven tussen de rondes door of tijdens de partij zelf. Ilias vertelt dat het moeilijk is als vechter om alles te zien, dit ervaart hij zelf duidelijk ook wanneer hij een wedstrijd vecht en zijn coach langs de lijn staat.

”Ik ben een trainer die niet alleen met ze in de sportschool zit, ook buiten de sportschool, we eten veel samen en vaak gaan we na een wedstrijd wat doen.”  Ilias vindt het veel leuker om een trainer te zijn die naast training geven ook wat extra doet voor zijn leerlingen: ” Het is niet alleen een uurtje trainen en daarna alweer klaar, tot de volgende keer. ”

Tijdens het eten

Het begon allemaal tijdens het Suikerfeest toen Ilias en Omar wat aan het eten waren en ze begonnen over een sportschool. Ilias en Omar merkte dat er erg weinig sportscholen in en rond de buurt van Utrecht west waren, vooral een kickboksschool. Hierna hebben de jongens iemand opgezocht voor een zaal en van het een kwam het ander: ”Binnen no time waren we begonnen en het begon meteen erg lekker bij de opening.” Er was met name veel alibi naar omdat Ilias de sportschool runde en veel jongeren hem meteen als voorbeeld zagen.

De 21-jarige wereldkampioen probeert zich voor de toekomst ook nog veel met zijn eigen carrière bezig te houden: ”Ik ben 21 jaar en dat is nog super jong maar ik probeer natuurlijk zoveel mogelijk jongens aandacht te geven, ik denk dat wij wel gaan groeien”. Zodra Ilias het druk heeft laat hij de training over aan Omar die ook alle kunstjes en trucjes van het kickboksen weet. “Als we een les hebben tot 8 uur redt ik dit niet omdat ik om half 9 zelf train, dan doe ik bijvoorbeeld de les van 6 tot 7 en Omar de training van 7 tot 8.”

Ilias en Omar zien de toekomst schoon en willen nog een hoop kampioenen opleiden in Kanaleneiland.