UTRECHT WEST – Dit jaar doen er 16 partijen mee aan de gemeenteraadsverkiezingen, in 2014 waren dat er 17. Er zijn een paar partijen die niet meer meedoen en een paar nieuwe partijen bijgekomen die zich verkiesbaar stellen.

Hoe zit het dit jaar met de partijen?

De nieuwe partijen zijn PVV, DENK, Evenwicht, Piratenpartij, Seniorenpartij Utrecht en een individueel lid dit jaar: Marcello van de Wal. De partijen: Partij Vrij Utrecht, Nederland Duurzaam, Libertarische Partij, Ouderen Partij Utrecht deden vier jaar geleden wel nog mee aan de gemeenteraadsverkiezingen, maar nu niet meer. Dat komt doordat zij in 2014 geen zetels hebben bemachtigd. Dit blijkt uit de cijfers die op de site van de gemeente staat.

Tijdens de verkiezingen in 2014 was D66 de grootste partij en GroenLinks de tweede grootste partij. De PVDA en de VVD hadden de gedeeltelijke 3e plaats.

Verkiezingen in Utrecht-West

De opkomst van de mensen in Utrecht-West was 56,8%, dat zijn 12.693 mensen. Daarvan waren er 81 blanco of ongeldige stemmen. Totaal waren er 22.329 stemgerechtigden. Utrecht-Oost en de Binnenstad doen het beter met de opkomst. Daar was een opkomst van 66,2% en 75,4%. De regio met de minste opkomst was Overvecht met 38,5%. De grootste partij in Utrecht-West in 2014 was D66.

De nieuwe partij PVV heeft op hen verkiezingsprogramma staan dat ze willen zorgen voor minder islam in de Utrechtse stad, dat de windmolens ’s nachts uitgaan want ze zorgen voor overlast, ook willen ze de motorrijtuigbelasting omlaag en willen ze zuinig zijn op de natuur.. Een andere nieuwe partij in Utrecht, DENK, strijdt tegen discriminatie en voor gelijke kansen op de arbeidsmarkt. Daarnaast willen ze een snelle OV-verbinding met Leidsche Rijn, Zuilen en Overvecht om de wijken om beter te ontsluiten en ervoor zorgen dat het beter te bereiken is per auto. Ook vinden ze dat elke Utrechter recht heeft op een betaalbare woning.

De winnaars van 4 jaar geleden

De partij die al wat langer meedoet in de gemeenteraadsverkiezingen in Utrecht is GroenLinks. Zij werden vier jaar geleden de twee na grootste partij in Utrecht-West. Deze verkiezingen willen zij dat Utrecht een duurzame toekomst tegemoet gaat door middel van windmolens en zonnepanelen. Verder vindt de partij dat je welvaart eerlijk moet verdelen én dat betaalbaar wonen belangrijk is voor alle mensen in Utrecht.

De grootste partij van vier jaar geleden was D66. De lijsttrekker is Klaas Verschuure. Hij vindt het belangrijk dat alle Utrechters een fijne en betaalbare woning kunnen krijgen. Ook komen er steeds meer mensen naar Utrecht en vindt hij het belangrijk dat ze ook allemaal een baan kunnen krijgen. verder is een ander doel van de D66 dat iedereen de stad schoon en gezellig houdt. Klaas wilt die beloftes waarmaken.                                                         Welke partij dit jaar de verkiezingen gaat winnen in Utrecht-West dat zullen wij te weten komen na 21 maart.