Zodra je binnenloopt in De Stadstuin, gelegen aan de Europalaan, komt de warme lucht je tegemoet. Door de grote glazen deur kom je binnen in een met sfeerverlichting belichtte ruimte. Er zijn door het hele pand veel planten te vinden, in de grote houten bak naast de deur, hangend aan het plafond en op alle tafeltjes. Er staat een grote vierkante bar linksvoor tegen de muur die met houten wanden is bekleed. Hangend aan de wanden zijn er diverse schilderijen te zien, sommigen zwartwit anderen met meer kleur. Ook zijn er door het hele pand spreuken neergezet op houten plankjes of deze hangen naast de schilderijen. Daarnaast staat op de witte muur naast de bar een ‘Hulplijn’. Er hangen diverse kaartjes aan van mensen die zichzelf promoten of op zoek zijn naar bijvoorbeeld een nieuwe werknemer. Ook hangen er vakantiekaartjes en bemoedigende spreuken. De sfeer die in dit rustgevende maar toch enigszins rumoerige café hangt is prettig voor de student en ondernemer. Werken gaat hier prima maar gewoon even relaxen is natuurlijk ook mogelijk.

sfeerverslag-stadstuin-3

In een hoekje aan de rechterkant van het lunchcafé zit een jongen in zijn twintigers gefocust achter zijn laptop. Hij zit op een van de twee grote bruinleren stoelen die rondom een klein bijzettafeltje staan. Voor dit vintage ingerichte plekje staat ook nog een kledingrek met daaraan een aantal jassen.

Een groepje van drie jongens neemt plaats aan een van de lichthouten tafeltjes in het midden van het pand. Ze bestellen een broodje en een van hun haalt drie koppen koffie aan de bar.  Twee barmannen gaan direct aan de slag met de bestelling, de ene zorgt voor de koffie en de ander maakt de broodjes klaar. Even later brengt een van de mannen de broodjes naar de gasten. In een zwart mandje met een breed wit servet worden de broodjes geserveerd. Aan de gezichten van de jongens te zien smaakt het hen goed. Even later pakken ze voldaan hun laptop erbij waarop ze rustig beginnen te tikken.

Werkplekken en kantoorruimtes
De Stadstuin is niet alleen een gezellig lunchcafé, je kunt er ook werkplekken huren. Naast een individuele werkplek voor bijvoorbeeld een ZZP’er kunnen er ook vergaderruimtes en kantoorruimtes gehuurd worden. Ideaal voor ondernemers dus. Ook worden er regelmatig evenementen georganiseerd en is er vaak livemuziek in het gebouw. In de lente en zomer is er daarnaast op het terras ook een stadstrand. Hier kun je onder het genot van een drankje genieten van de zon. Naast de diverse menukaart met broodjes en ‘fingerfood’ is er ook de mogelijkheid om Belgische speciaalbieren te proeven. De parkeerplaats voor de deur is ook nog eens gratis, een extra reden om deze plek eens te bezoeken.

Studeren onder het genot van koffie
Gedurende de middag lopen er mensen in en uit het café. Hoe later het wordt, hoe drukker. Een groepje jonge studenten loopt via de betonnen trap naar de werkruimtes. Helemaal aan de rechterkant van het pand staat achterin een lange vergadertafel. De ruimte wordt gevuld met licht dat door de grote ramen naar binnen stroomt. Hier ontmoet een grote groep studenten elkaar om werk te bespreken, een enkele laatkomer bestelt eerst nog even een koffie. Aan een van de andere tafeltjes zitten een jongen en een meisje. Ze discussiëren over het wel of niet huren van een werkplek terwijl ze af en toe een slok nemen van hun warme drankje. Het is duidelijk dat hier vaste klanten komen. Wanneer twee mannen binnenkomen begroeten zij de barman vrolijk waarna ze een gesprek houden over de normale gang van zaken. Even later nemen ook zij plaats aan een van de houten tafeltjes.