De hokjes staan, de pennen liggen er en de stapels met invullijsten staan klaar. We mogen weer stemmen! De gymzaal van OBS Oog in Al is aangewezen tot stembureau 022. Bij binnenkomst loop je door een lange hal en moet je rechtsaf. Daar kom je binnen in de gymzaal die grijze muren heeft. Er zitten drie vrijwilligers die stempassen nemen en invullijsten uitdelen. Naast hun [naast hen , want na een voorzetsel is het nooit hun] staan 2 grijze containers, eentje voor de gemeenteraadsverkiezingen en eentje voor het raadgevend referendum. Aan de rechterkant staan 3 hokjes waar je met het rode potlood aan mag vinken op wie je wilt stemmen en of je wel of niet tegen het referendum bent.

Zelf ging ik ook stemmen. Ik gaf mijn 2 stempassen samen met mijn identiteitskaart aan 1 van de vrijwilligers. Toen deze goedgekeurd werden, kreeg ik van de andere vrijwilliger een opgevouwen A4’tje, deze was voor het referendum. Daarna mocht ik naar een van de hokjes om te stemmen.

Een van de vrijwilligers was Abderrahman. Hij heeft al een aantal verkiezingen meegedaan als vrijwilliger. De twee dames naast hem die ook vrijwilliger waren hadden ook al vaker meegedaan. Dit jaar werd besloten dat hij voorzitter mocht zijn. Ook hij gaat op het eind stemmen. In de zaal mag hij mij niet vertellen op welke partij. “Dat mag je als vrijwilliger niet doen, omdat je niet mag riskeren dat je iemands stem beïnvloedt”, zei Abderrahman.

De drukste tijden waren vandaag rond 8 uur ’s ochtends en rond kwart over 3, vertelde Abderrahman. “Dat komt omdat er dan veel ouders hun kinderen naar school brengen of ophalen. Ze gaan dan meteen even langs het stembureau.” Verder waren rond lunchtijd en in de avond ook erg druk, omdat mensen dan vrij waren. “Wij als vrijwilligers zitten hier de hele dag, dus we kunnen goed zien wat de drukke tijden zijn.

De leeftijden van de stemmers verschillen heel erg. De één was net 18, de ander was al ver in de 80. Ook kwamen er veel jonge ouders stemmen met hun kleine kinderen erbij. Veel kinderen mogen de formulieren van hun ouders in de grote containers doen. Sommige zijn te klein om het zelf er in te gooien, dus worden ze opgetild door hun ouders.

Bij het stembureau sprak ik met verschillende mensen over op wie en wat ze gaan stemmen. Zo sprak ik met Valerie (19). “Ik woon al sinds vorig jaar in Oog in Al. Dit is de eerste keer dat ik mag stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Ik heb gestemd op Student & Starter, omdat ik zelf als student het heel belangrijk vind dat er voldoende goede woningen komen voor de studenten hier in Utrecht.”

Het koppel Anna (31) en Vincent (34), die samen met hun kleine dochter Lucie kwamen, gaan op verschillende partijen stemmen. “Ik zelf ga op GroenLinks stemmen, maar mijn man gaat op D66 stemmen”, zei Anna. “Het enige waar onze meningen op verschillen is dat ik meer aandacht wil voor de horeca en de gezelligheid in de stad, maar dat we op andere partijen stemmen is niet slecht voor onze relatie”, zei Vincent.

Bert (66) gaat op de VVD stemmen. “Ik ben al mijn hele leven al een echte liberaal, de VVD past daarom het beste bij mij. Bij de landelijke verkiezingen heb ik ook op de VVD gestemd. Ik denk dat door deze partij Utrecht een stukje beter zal worden”.