De heilige maand Ramadan is weer begonnen. De maand waarin islamitische mensen van zonsopkomst tot zondondergang niet mogen eten, drinken, roken of seks mogen hebben. Dit jaar weer was er een dispuut over wanneer de eerste vastendag zou beginnen. Een overgrote deel van de moslimgemeenschap kijkt naar de maanstand en een ander deel berekent het ruim van tevoren met behulp van een formule. Hoe zit het nou eigenlijk en wat doet de meerderheid in Utrecht-West?

Een groot deel van de moslims met een Turkse achtergrond die vertrouwen de moderne middelen, die berekenen ruim van tevoren wanneer de eerste vastendag plaats vindt. Daarbij is de regel dat de maan gezien moet worden als deze ergens ter wereld acht graden van de zon is verwijderd en vijf graden boven de horizon staat.

De islamitische mensen met bijvoorbeeld een Marokkaanse achtergrond die kijken naar de maanstand. Dus zij willen met het blote oog de nieuwe maan kunnen zien, en dan pas is het zeker dat de heilige maand begint. Ook gaat het voorkeur van veel andere moslims uit naar de manier waarop de profeet dat destijds deed, want ook de profeet keek naar de maanstand. Het exacte begin van de Ramadan is afhankelijk van het verschijnen van de sikkel van de nieuwe maan. Moslim astronomen hebben een pre voor de ‘oude’ manier, het echt kunnen zien van de sikkel van de nieuwe maan met het blote oog.

 

“Wij vinden dat we tegenwoordig de technologie kunnen vertrouwen en houden ons daarom aan de formule!” – Suleyman Coskun, Ulu moskee

 

Ruim 4% van de moslimgemeenschap in Utrecht- west heeft een Turkse achtergrond. De rest, en dit is zo’n 12.3%, die bestaan uit Marokkaanse en andere niet- westerse achtergronden. (bron oozo)  Als we ervan uitgaan dat het overgrote deel van de mensen met een Turkse achtergrond meedoen met de formule en dus zijn begonnen op woensdag, dan is het deel dat op donderdag is begonnen met vasten veel groter. Hieruit kunnen we concluderen dat de islamitische inwoners van Utrecht- west over het algemeen naar de maanstand kijken.