NLDoet is dé landelijke vrijwilligersdag van Nederland. Vorig jaar waren er in totaal 350.000 Nederlanders actief bij meer dan 9.500 klussen door het hele land. Ook dit jaar worden er op 9 en 10 maart veel klussen door het hele land gedaan. Ik ging langs bij de Parkschool in Lombok om daar te helpen in de tuin rondom de school.

Het is elf uur in de morgen en vol goede moed sta ik voor de deur van de Parkschool. Ik heb daar afgesproken met Floor. Zij zit in de ouderraad van de school en organiseert daar het project van NLDoet. Omdat de deur op slot zit bel ik haar even en na kort gewacht te hebben sta ik al snel in de hal van de school.

Schilderen

Floor neemt mij mee door de school en laat mij zien hoe een groep kinderen bezig is met het beschilderen van borden. De borden met daarop verschillende tekeningen zijn bedoeld om op te hangen aan het hek dat zich om de school bevindt. Vol trots vertelt Ata, een jongetje van een jaar of 11, dat ik best een foto van zijn bord mag maken, mits ik zijn naam daarbij vermeld. Ik moet daarom lachen en vertel dat ik daar wel iets op kan verzinnen.

Een van de kleurrijke borden gemaakt door de kinderen
Foto: Chiel Bareman

Om het creatieve proces van de kinderen niet te verstoren vervolg ik mijn weg door de school en beland ik op het schoolplein. Ik schrik van de grote groep mensen die ik daar aantref. Een man of 20 heeft zich verschanst rondom een tafel waarop een uitgebreide lunch geserveerd staat; niet onbelangrijk want van hard werken krijg je honger. Ik vind het leuk om te zien dat de wijk ook betrokken is bij het project, de lunch is bijvoorbeeld gesponsord door een lokale supermarkt.

Vrijwilligers

Al gauw raak ik aan de praat met Dory. Samen met negen collega’s is zij voor de tweede keer aanwezig op de school met NLdoet. Dory vertelt over de verkeerstuin die ze vorig jaar gemaakt hebben en meteen begrijp ik de bedoeling van de geverfde lijnen die over het hele schoolplein te zien zijn. Ze vind het mooi dat ze op deze manier een dag het kantoor kan ontvluchten en andere mensen kan helpen.

‘’Zonder hun was dit eigenlijk niet mogelijk geweest.’’ – Floor, moeder van twee kinderen op de Parkschool en lid van de ouderraad

Het is voor mij een raadsel wie de overige tien personen zijn, maar dat wordt al gauw duidelijk wanneer ik Ans tegen het lijf loop. Ans is moeder van een kind dat op de Parkschool zit. Ze staat volledig achter het beleid van de school, omdat er naast basisvakken ook gekeken wordt naar andere talenten die de kinderen bezitten, bijvoorbeeld samenwerken. Het is een ongeschreven afspraak dat er altijd een groep ouders meedoet op de jaarlijkse vrijwilligersdag.

De sfeer zit er goed in
Foto: Chiel Bareman

Moestuin

Omdat de meeste mensen genoeg hebben gegeten besluit juf Roos dat het weer tijd is om aan de slag te gaan. Ik zie een drietal mannen enthousiast het schoolplein afspeuren naar hun schoffels en harken om zich vervolgens bij de groep te voegen.

Ik besluit dat het werk nog wel even kan wachten en vraag juf Roos naar de plannen voor de schooltuin. Ze laat mij zien dat er in een strook om de school nieuw groen wordt gepland, ook de moestuin is opnieuw bemest. Twee kinderen zijn nu druk bezig om gewapend met een hark de moestuin keurig aan kant te maken.

Ze ziet dat ik zichtbaar geniet van dit schouwspel en vertelt: ‘’Doordat de kinderen helpen met het verbouwen van de groentes gaan ze ook bewuster met het milieu om. Zo vinden de kinderen regelmatig rondzwervend plastic tussen het compost, zij snappen meteen dat dat niet de bedoeling is.’’ Op de vraag hoe belangrijk vrijwilligers nou zijn bij het project valt Floor haar bij: ‘’Vrijwilligers zijn onmisbaar voor de schooltuin, zonder hun was dit eigenlijk niet mogelijk geweest.’’

Wanneer ik naar een van de vrouwelijke vrijwilligers kijk merk ik dat het tijd is om de handen uit de mouwen te steken. Driftig is ze bezig met het wieden van het onkruid, een dankbaar karwei waar ze zichtbaar plezier van heeft.

De groene strook om de school krijgt nu snel gestalte. Wanneer de struiken volgroeid zijn en de kleurrijke borden van de kinderen daarboven hangen is de strook rondom de school een weerspiegeling van de wijk, want zo heb ik mij laten vertellen: Lombok is een even kleurrijke als groene wijk.