Voedselverspilling is nog steeds niet verholpen, gemiddeld wordt er per persoon per jaar 41 kilo aan vast voedsel onnodig weggegooid. Bij Instock in Lombok zijn ze druk bezig met het verminderen van voedselverspilling. Zij zijn een restaurant dat avondeten serveert met overgebleven etenswaren van de Albert Heijn.

Het idee om een restaurant te beginnen met alleen maar producten die niet meer in de winkel verkocht worden om kwaliteitredenen begon in 2015, toen deden vier werknemers mee van de Albert Heijn met de wedstrijd ‘Het Beste Idee van Young Ahold’. Bij deze wedstrijd kunnen werknemers zich aanmelden met een nieuw innovatief idee. Het winnende idee wordt tot gerealiseerd. Zo ontstond het eerste Instock restaurant, als een pop up store in Amsterdam. Nu hebben ze drie restaurants, in Den Haag, Amsterdam en Utrecht. Ook hebben ze een foodtruck die rijdt door Nederland.

Instock werkt met producten die niet meer aan de kwaliteitsvoorwaarden voldoen van de Albert Heijn. “Ongeveer drie keer per dag doen ze in de Albert Heijn een kwaliteitsronde bij de groente en fruitafdeling. Als ze dan zien dat er een deuk in een appel zit of een mandarijn minder in een net mandarijnen zit doen ze die in een bak mee naar achter. Eerder werd dit altijd weggegooid, nu wordt het naar ons gebracht en maken wij er een diner van. De oogst van de dag”. Zegt Desiree van Houwelingen. Zij is assistent restaurant manager bij Instock in Utrecht.

Voor de producten die ze van de Albert Heijn krijgen hoeven ze niks te betalen. Om wel altijd verzekerd te zijn van klanten hebben ze wel een vast lunchmenu. Maar dit proberen ze wel zoveel mogelijk samen te bereiden met producten die ze binnen krijgen van de Albert Heijn. “Zo is de dagelijkse soep de ene dag met tomaten en de andere dag met champignons. Ook zijn wij dus heel erg afhankelijk van het seizoen”.

Ook zijn er andere ideeën om voedselverspilling tegen te gaan, zoals het weghalen van de ‘ten minste houdbaar tot’- datum. Dit zal al 12% verspilling tegengaan van koffie, rijst en pasta.