Op zondag 2 oktober om 10.30 uur gaat het PAC festival (Pathé Alternative Cinema) weer van start.

Op 12 september 2016 startte de kaartverkoop van de vijftiende editie van het PAC festival. Dit jaar vindt het evenement ook in Cinemec Utrecht plaats. Eén keer per half jaar vindt het PAC festival plaats. Van 10.30 tot 23.00 uur vinden er voor een speciaal tarief vijf voorpremières plaats, inclusief lunchpauze en dinerpauze. PAC selecteert films die over het algemeen niet veel aandacht in Hollywood krijgen, maar wel in populariteit stijgen onder de filmliefhebbers.

Vorig jaar besloot Pathé extra zalen vrij te maken om wille van enorme belangstelling. Naar verwachting wordt het PAC festival dit jaar weer een succes, volgens medewerkster Klantenservice Daniella de Nijs. ‘‘Pathé locatie de Kuip in Rotterdam is zelfs al bijna uitverkocht’’ , aldus de Nijs. Dit jaar gaat het om de films: I, Daniel Blake, Hell or High Water, The Light Between Oceans, Waterboys en Snowden.

De eerste editie van het PAC festival vond plaats op 11 oktober 2009. Het festival werd toen georganiseerd in vijf Pathé bioscopen: Buitenhof, De Kuip, Eindhoven, Groningen en Tuschinski. Het festival wordt dit jaar ook georganiseerd in dertien Pathé bioscopen: Amersfoort, Amsterdam, Arnhem, Breda,  Delft, Den Haag, Eindhoven, Groningen, Haarlem, Helmond, Maastricht, Rotterdam en Tilburg.

I, Daniel Blake (10:30-12:10)pac

De 59-jarige Daniel Blake heeft het grootste deel van zijn leven als timmerman gewerkt. Wanneer hij een hartaanval krijgt, heeft hij hulp nodig van de overheid. Terwijl hij een beroep probeert te doen op de overheid komt hij in contact met de alleenstaande moeder Katie en haar kinderen. Katie en Daniel hebben beiden problemen met de bureaucratie van het huidige Groot-Brittannië.

Hell or High Water (13:15-14:55)pac2

De twee broers Tanner en Toby zitten flink in de schulden en dreigen zelfs hun ranch te verliezen. Dit doet ze besluiten banken te overvallen om deze schulden af te kunnen lossen. Door steeds kleinere lokale banken te overvallen, hopen ze niet op te vallen. Alles lijkt volgens plan te gaan tot de bijna gepensioneerde ranger Marcus in hun vaarwater terecht komt.

The Light Between Oceans (15:10-17:30)pac3

Vuurtorenwachter Tom en zijn vrouw Isabel leven op een eiland in West-Australië. Ze proberen al een tijdje kinderen te krijgen, tot nog toe zonder succes. Op een dag verandert hun leven drastisch als ze op een aangespoelde roeiboot stuiten. In de boot vinden ze het levenloze lichaam van een man en een jong kindje, wie ze uiteindelijk besluiten te adopteren. Hun leven lijkt volmaakt te zijn, tot blijkt dat de moeder van hun geadopteerde kindje nog leeft.

Waterboys (19:00-20:30)pac4

Misdaadromanschrijver Victor en zijn zoon Zack worden op dezelfde dag door hun vrouwen het huis uitgezet. Ze gaan samen op reis naar Schotland om Zacks nieuwe boek te promoten. Tijdens deze reis proberen de mannen zichzelf op nieuw uit te vinden. De film portretteert Victor die maar niet volwassen wil worden en zijn zoon Zack die het leven met een korreltje zout zou moeten nemen.

Snowden (20:45-23:00)

pac5

Een film gebaseerd op een waargebeurd verhaal: het leven van Edward Snowden. Na werkzaam te zijn geweest in het Amerikaanse leger wil hij zijn land blijven dienen, maar op een andere manier. Namelijk als medewerker van de CIA. Wanneer hij schokkende ontdekkingen doet over de Amerikaanse afluisterdienst, lekt hij vele geheimen naar de pers. Dit resulteerde in het feit dat hij één van de meest gezochte mensen ter wereld werd. Deze film laat de beweegredenen van Snowdens acties zien.