Ze zijn onmiskenbaar verbonden met de verkiezingen, en u zult ze vast al op verschillende plekken in Utrecht gezien hebben: de verkiezingsborden. Misschien is het u ook opgevallen dat niet alle posters van hetzelfde formaat zijn. Dit heeft geleid tot irritatie bij de Piratenpartij.

Met name de grote verkiezingsposters van andere partijen zijn lijsttrekker Saskia Soller een doorn in het oog, en ze geeft aan voorbedrukte verkiezingsborden een aardig idee te vinden. Enkele gemeenten in Nederland werken al met zulke verkiezingsborden.

Op de site van de gemeente Utrecht zijn voorwaarden vastgelegd met betrekking tot het gebruiken van de verkiezingsborden, maar er ontbreekt een richtlijn voor het formaat van de posters. Wel raden ze aan om A3-formaat (30 x 42 centimeter) te gebruiken. Niet elke partij volgde dit advies op: D66 en Stadsbelang Utrecht gebruiken posters van A0-formaat (84 x 119 centimeter). Dit is acht keer zo groot als het geadviseerde A3-formaat.

Een voorbeeld van een gemeente die wél met voorbedrukte verkiezingsborden werkt is de gemeente Alphen aan den Rijn. Op zo’n bord zijn alle posters even groot, en mogen de politieke partijen niet zelf plakken. “Alphen maakt al jaren gebruik van dit type borden. De ervaring is dat deze borden er mooi en verzorgd uitzien”, zo laat een woordvoerster van de gemeente Alphen aan den Rijn weten.

De gemeente Utrecht wilde bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2017 ook experimenteren met vooraf beplakte verkiezingsborden. Dit veroorzaakte echter zóveel tumult bij de Utrechtse raadsleden, dat de plannen voor het experiment ingetrokken zijn. Vooral de SP, D66 en Stadsbelang Utrecht waren het niet eens met het plan om verkiezingsborden vooraf te laten bedrukken. Voorlopig lijken de voorbedrukte verkiezingsborden dus nog ver weg.