Vandaag nam de redactie een kijkje bij een bierbrouwerij in Utrecht. Op deze hete lentedag is het praten over bier en het brouwen van bier zeker een fijne bezigheid. We gaan langs bij vandeStreek bierbrouwerij. 

Helaas kan je hier niet op een terrasje in de zon zitten, want een horeca vergunning hebben ze niet. Wél kan je het bier proeven op verschillende festivals (Utrechtse Bierbrouwersfestival, Moutbierfestival) en twee weken geleden was er nog een feestje, want de brouwerij bestaat 5 jaar. Als je de brouwerij binnenkomt is het echt bloedje heet. Er zijn zo’n 9 man hard aan het werk. Er liggen echt overal van die Schotse tonnen waarin meestal whisky bewaard wordt.  (zie hoofdfoto) Die gebruiken ze om bier in te bewaren. Het bier krijgt een houterige en whiskysmaak door het in die tonnen te bewaren. Het bier ligt daar zo’n jaar tot

anderhalf jaar.

 

Wat ook opvalt is dat er hele grote machines staan, die wel 10.000 liter bier per week brouwen. Ze staan nu niet aan, dus je kan binnenin de machines kijken. Het zijn erg grote ketels en je voelt je erg minuscuul als je ernaast staat.

Ik spreek met de eigenaar Sander van de Streek. Ja, de naam van het bier is geïnspireerd op zijn eigen achternaam. Hij brouwt nu al 8 jaar bier samen met zijn broertje. Eerst moesten ze het doen met hun eigen inspiratie in de keuken, naarmate ze positieve reacties kregen mochten ze bij andere brouwerijen hun eigen bier komen brouwen. En nu staan we hier, in hun eigen bierbrouwerij.

 

Wat je hoort is eigenlijk vooral getikt van alle flesjes die worden gevuld met bier. Het ruikt niet echt naar bier, maar dat komt vast omdat er op dit moment nog niet wordt gebrouwen. Dit doen ze pas als het middag is, want ’s middags hebben ze meer energie. Nu doen ze de orders, vullen ze alle flesjes achter in de brouwerij en stoppen die in dozen. Omdat ze iedere keer zware zakken (25 kg per zak!) met gerst moeten tillen en dat stoppen in een maalmachine, lijkt het Sander een beter plan om dat later op de dag te doen. Zijn werkdag begint namelijk al om 7:00 uur. Gerst is een

hoofdingrediënt voor het bier en ik mag het proeven. De smaak is eigenlijk hetzelfde als bruin brood.

 

Sander neemt mij mee en legt mij uit welke stappen er nodig zijn om bier te brouwen.

1) Je begint dus bij het gerst, wat smaakt naar brood. Dat maal je, nadat het gerst is gemalen wordt het vermengd in die grote tonnen met water. Zo ontkiemt het, als het gerst is ontkiemd dan wordt het gedroogd. Wat er overblijft noem je mout.

2) Mout meng je weer met water en dan ontstaat er een soort pap. Sander filtert dan het water, dit proces heet ‘maischen’. De deeltjes die overblijven geeft Sander aan de boer hier vlakbij, dan heeft die ook weer wat te eten voor zijn vee. Dat water wat over is gebleven heet ‘wort’.

3) Het ‘wort’ wordt in een grote ketel gestopt en aan de kook gebracht en voegt hij er ‘hop’ aan toe, wat zorgt voor de smaak van het bier. Als dat gekookt is, gaat het in grote tonnen die naast de machines staan en wordt het gegist.

4) Tijdens het gisten worden de suikers die in het gist zitten omgezet naar koolzuurgas en alcohol. Daarna moet het bier nog enkele dagen tot weken rijpen voor de perfecte smaak.

5) Tadaaaa, het rijpen is voorbij en je kan genieten van je biertje!

 

 

Het is een leuke ervaring om te zien hoe je bier gebrouwen wordt, maar ik drink toch liever bier dan dat ik het zou brouwen! Proost.