Verkiezingen. Dit was het grote onderwerp in alle gemeenten afgelopen vier weken. Tivoli Utrecht stond een hele avond in het teken van de verkiezingen. Er werd geroepen, gedronken en vooral aandachtig gekeken en geluisterd.

Utrecht heeft flink gestemd. De opkomst van bijna 60 procent is groter dan vier jaar geleden. Burgemeester Jan van Zwanen was dan ook zéér te spreken over de grote opkomst, hij noemde het een geweldige opsteker voor de stad. De presentatrice vraagt direct na de uitslag over de opkomst naar zijn reactie, die luidt  ”Laten we het erop houden dat we met zijn allen in een hele actieve stad zijn geslaagd om duidelijk te maken dat lokale politiek essentieel is in het dagelijks leven van mensen.” In Utrecht scoorde GroenLinks het hoogst met 12 zetels, GroenLinks gaat hiermee maar liefst drie zetels omhoog. D66 eindigt met 10 zetels en de VVD met 6 zetels.

Bruisende studio
Stipt 19:30 uur opent Tivoli haar deuren. Het publiek stroomt geleidelijk binnen. Na drie poortjes met beveiligers loop je binnen in een bruisende studio. Het is een gemêleerd publiek van rondlopende studenten onder het genot van een biertje tot ouderen keurig gekleed leunend aan een sta tafel. Gemeente Utrecht geeft gratis consumptie muntjes, de bitterballen worden rondgebracht en men staat gezellig aan de bar te kijken naar Dionne Stax op haar blauwe glitterpumps. Deze aspecten maken het tot een warme en gemoedelijke sfeer.

Pandorazaal
Op de derde verdieping van Tivoli bevind zich de zogeheten Pandorazaal. In deze zaal draait de avond om de gemeenteraadsverkiezingen van Utrecht. Partijen staan in groepjes bij elkaar en praten over de campagnes en verwachtingen van deze avond. De zaal staat aardig vol en het publiek wordt vermaakt met een optreden van zangeres Eva van Wijnen. Direct na dit optreden volgt de exitpoll en de spanning loopt aardig op. D66 staat op verlies van 20,6 procent er volgt een teleurgestelde   reactie uit de zaal tot dat Dionne Stax haar verhaal vervolgt met GroenLinks. Met 25 procent staat GroenLinks als grootste partij voor Utrecht. Er wordt gejoeld door de Linkse mensen, maar er zijn minder blije gezichten bij de VVD.

VVD houdt hoop
GroenLinks als koploper. Dat is toch een kleine domper voor de VVD. Raadslid Andre van Schie is nog niet helemaal verslagen. De VVD blijft gelijk alhoewel ze gehoopt hadden op winst. Andre is bang met het perspectief op wat er met het stadsbestuur gaat gebeuren dat de afslag naar links wordt genomen. VVD heeft geprobeerd tijdens hun campagne de landelijke kiezers ook lokaal op de VVD te laten stemmen. ”Blijkbaar is dat niet helemaal gelukt”.

Nieuwkomers
Lijsttrekker van de PVV Henk van Beun is na de tussenstand tevreden met twee zetels. ”We gaan een feestje vieren als het er meer worden.” Er waren volgens PVV leden veel positieve reacties in de wijk Kanaleneiland. De uitslag voor de PVV in Utrecht was één zetel in de raad. Nieuwkomer DENK heeft de raad gehaald met twee zetels.

Lijsttrekker van SP is minder enthousiast over de uitslagen ”je ontkomt niet aan D’66, soms win je en soms verlies je”. Hij maakt lijsttrekker Eva van Esch van de Partij voor de Dieren nog even duidelijk dat hij hoopt dat het goede beleid van Links overeind blijft.

Referendum
Piratenpartij Utrecht hoopte tijdens de tussenstand nog steeds op meer tegenstemmers over de sleepwet. ”Het was een doorn in het oog toen de stemmen gelijk aan opliepen, we hopen dat het doorschiet naar tegen!” De Piratenpartij heeft te weinig stemmen gehaald voor een zetel, maar hun visie voor burgerparticipatie blijft en zij melden zich te blijven inzetten voor de stad Utrecht.

bron: NOS

Uiteindelijke uitslagen

 • GroenLinks: 12 zetels
 • D66: 10 zetels
 • VVD: 6 zetels
 • PvdA: 3 zetels
 • DENK: 2 zetels
 • SP: 2 zetels
 • CDA: 2 zetels
 • ChristenUnie: 2 zetels
 • Student & Starter: 2 zetels
 • Partij voor de Dieren: 2 zetels
 • PVV: 1 zetel
 • Stadsbelang Utrecht: 1 zetel