De gemeenteraadsverkiezingen staan voor de deur. 21 maart 2018 is het namelijk alweer zo ver, heel Utrecht kan gaan stemmen. Dit is dan ook de uitgelezen kans om eens kritisch te kijken naar uitspraken van de toekomstige lijsttrekkers.  

Dat de PVV vaker uitspraken doet tegen de islam is niks nieuws, Henk van Deun, lijsttrekker van PVV Utrecht deed tijdens een interview met de Utrechts radiozender Bingo FM, een bijzondere. Hij zei dat hij bij wijze van spreken de ULU-moskee in Lombok liever ziet afbranden dan dat de moskee het nieuwe symbool van Utrecht zou worden. Daarop volgde: “Wij zijn tegen alle moskeeën in dit land, wij erkennen de islam niet als een godsdienst maar als een ideologie”.

Na deze uitspraak kon ophef natuurlijk niet achterblijven. Van Deun reageerde via Twitter: “Vanavond ophef over een wat onhandige woordkeuze van mij, maar wij willen moskeeën ook in Utrecht sluiten en natuurlijk niet dat ze afbranden. Geweld kan en mag nooit. #PVV #pvvutr “.

Bij Levantine, het restaurant naast de ULU-moskee zitten Oumaima (21) en Sumaya (20). Twee vriendinnen en beide moslima die wekelijks in Lombok te vinden zijn. Ze denken dat het een tactiek is van van Deun. “Het is niet voor het eerst dat PVV vlak voor verkiezingen dit soort uitspraken doet, waarschijnlijk krijgt hij er ook nog veel stemmers mee. We waren niet op de hoogte van deze uitspraak, als we iets van de PVV tegenkomen op bijvoorbeeld internet, dan besteden we er haast geen aandacht aan. Ze hebben een grote mond waardoor ik bijna zelf op de PVV zou stemmen, alleen al om te kijken of er ook iets achter deze grote monden zit.”

Volgens Oumaima zou het supermooi zijn als de moskee het nieuwe symbool van Utrecht zou worden. “Nederland zou Nederland niet zijn zonder al deze culturen en het is helemaal van deze tijd als een moskee symbool staat voor een stad.”