”Niet met je handjes aankomen!”, zegt een moeder tegen haar zoon. Ze heeft hem opgetild zodat hij op ooghoogte de treinen kan bewonderen. De modeltreinbouwer laat zijn locomotief precies voor de jongen stoppen. Zijn ogen lichten op; ”kijk mama!” De kinderen begeven zich in een speelparadijs; Eurospoor 2016.

Het begint langzaam drukker te worden in de Jaarbeurshal op deze zondagochtend. De rode loper is zelfs uitgerold voor de binnenkomst. Het eerste wat je ziet: lichtjes. De eerste informatie en verkoop-stands zijn fel verlicht. Als je een klein stukje doorlooptzie je dat er links nog een andere volgebouwde hal is. Vanuit elke hoek van de hal is het geluid van een stoomtrein te horen. Als liefhebber kan  je je tijd hier wel volmaken.

Verkoop-stands Eurospoor 2016 | Foto: Esmee Hendriks
Verkoop-stands Eurospoor 2016 | Foto: Esmee Hendriks

Activiteiten
Op Eurospoor vind je de echte treinliefhebbers, uit binnen -en buitenland. Momenteel is Eurospoor het grootste Modelspoor Evenement van Europa. Hier vind je duizenden miniatuurlocomotieven in kleine en grote maten en levensechte modelbanen. Er is aandacht besteed aan elk klein detail, een lust voor het oog. Tevens zijn er ook miniatuur locomotieven kleiner dan een pink te bewonderen. Bij de stands worden demo’s gegeven wat betreft het zelf maken van zo’n landschap. Leden van de clubs lopen zelf ook rond om vragen te beantwoorden, maar ook om zelf een kijkje te nemen naar de kunststukken van andere clubs. In de andere hal worden niet alleen modelbanen tentoongesteld, maar staan er ook veel kraampjes. Hier worden nieuwe en tweedehands modeltreinen en decoratiemateriaal verkocht.

Kinderen
Het evenement is niet alleen bedoeld voor fanatieke hobbyisten. Ook kinderen kunnen hier vertier vinden. Zo mogen zij bij een aantal clubs meehelpen in de bediening van de baan of ze kunnen hun eigen trein bedienen in de kinderhoek, hier staan kleinere en simpelere treinen. Bovendien rijdt er een grote modeltrein rond waar zij een ritje in kunnen maken. Het is weekend; er zijn veel gezinnen maar vooral opa’s met hun kleinkinderen aanwezig. Zij laten hun kleinkinderen een blik werpen in de geschiedenis.

Kinderhoek bij Eurospoor 2016 | Foto: Eurospoor
Kinderhoek bij Eurospoor 2016 | Foto: Eurospoor

Bij één van de banen heeft een locomotief plots een wisselstoring. Modeltreinbouwer Erik Krom staat op. Met engelengeduld en precisie koppelt hij het voorste deel los van de locomotief. Hij drukt tegen één wieltje aan. Niet te hard, niet te zacht. Hij kijkt goed naar de onderkant van het gestel en besluit dan dit deel van de locomotief weer te bevestigen aan de andere delen. Zonder bomen of huisjes binnen het landschap aan te stoten, weet hij zijn trein weer te laten rijden. ”Het leukste aan mijn hobby vind ik het samenwerken. Je werkt een hele tijd samen aan een project, als we dat dan hier mogen presenteren is dat erg leuk.”, aldus Erik Krom. ”Zelf heb ik nog lang niet genoeg tijd gehad om alles te kunnen zien, maar wat ik tot nu heb gezien was erg mooi, vooral de grote banen zijn indrukwekkend.”

Jaarbeurs
Bij de Jaarbeurs worden er elk jaar evenementen en beurzen georganiseerd. Sinds 1916 is de Jaarbeurs al actief bezig met handel in beweging zetten. Als motto geldt het mensen bij elkaar brengen en ze te verbinden met markten, handelaren en producenten. Fysieke ontmoeting staat centraal.

Andere beurzen
Voor de treinliefhebbers is er dit jaar nog op zondag 13 november in Koog aan de Zaan en op 3 december in Joure een treinbeurs.