Veel studenten kampen met het probleem dat er geen woningen te vinden zijn in Utrecht vanwege het feit dat haast alle woningen al bezet zijn in Utrecht. Een andere oplossing is een studentenstudio: woningen voor studenten waarvoor je per vierkante meter al snel €5000,- per m2 betaalt, terwijl je voor de gemiddelde koopwoning de helft betaald: €2500,- per m2. Waarom zou je dit dan toch doen?

Investering

Jan Bijlmer (23) studeert bedrijfskunde in Utrecht en woont op het moment in Lombok, hij vindt dit niet iets negatiefs: ”Het is eigenlijk een investering die je doetJan zijn ouders hebben voor een groot deel meebetaalt aan de woning en willen nadat Jan klaar is met studeren de woning weer verkopen. Zoals het er nu naar uit ziet gaat dit ook zeker lukken voor de ouders van Jan. Hij vertelde: ”Je kunt van alles doen met je geld, mijn ouders kiezen er voor om in mijn woning te investeren”. ”Het is eigenlijk dubbele winst: ik heb voor nu een woning om dichtbij te kunnen investeren en dadelijk als ik ben afgestudeerd verkopen we de woning weer door.

De studentenstudio’s staan met name in Lombok en Rivierenwijk, in Rivierenwijk staat dan ook meteen de goedkoopste studentenstudio van €67.500,- met 14m2. De duurste studentenstudio staat in Lombok, als de koper 150.000,- betaalt wordt de koper eigenaar van een studio van €150.000,-. met 30m2. De meeste studentenstudio’s zijn te vinden op Funda en worden vaak verkocht door een makelaar.

Grote vraag

Makelaardij Nederland, een van de grotere makelaren uit Nederland gaf als verklaring op de hoge prijs van de studentenstudio’s het volgende: ”Door lagere rentes bij een wat kleinere kamer is vaak de hypotheek hierdoor ook een stuk lager dan wanneer men op de particuliere markt een woning koopt. Daarbij zijn erg veel studenten op zoek naar een kamer in Utrecht, doordat er veel meer vraag dan aanbod is kunnen de prijzen daarom ook hoger zijn.”

Laatst berichtte het AD nog over de krappe woningmarkt in Utrecht waarbij het zelfs zo ver ging dat studenten uit protest met tenten stonden op Jankerkshof. Nederlandse maar vooral ook Internationale studenten hebben erg moeite met het vinden van een kamer. Studenten kunnen wel woningen vinden op sites zoals Funda maar vaak hangen aan deze sites erg hoge prijskaartjes, zoals bij de studentenstudio’s. Funda zelf had geen goed antwoord waarom de kamers vaak zo prijzig zijn voor studenten.

Voorlopig blijven de meeste studenten zoeken naar een betaalbare kamer via een hospiteeravond die geregeld worden via social media zoals op Facebook.