Puntzakjes van Vlaamse frieten als slingers, zwarte, gele en rode tafelkleden, en overal Luikse wafels. Tijdens het Belgisch Film Festival is het Louis Hartlooper Complex in Utrecht even helemaal in stijl van de Belgische driekleur.

Het is zonnig en warm, eigenlijk helemaal niet het perfecte weer om naar de film te gaan. Ook het terras van het Louis Hartlooper Complex zit vol met mensen. Ze genieten van een puntzak Vlaamse friet of  een ander Belgisch gerecht. Er worden bijzondere gerechten geserveerd: Vlaamsche stoof (stoofvlees geserveerd met friet, salade en zure mayo) en vogelnestjes (een gehaktbal gevuld met gekookt ei en geserveerd met tomatensaus en aardappel mousseline). Het ruikt al erg goed.
Er is ook genoeg ruimte voor een lekker Belgisch biertje. Een Mort Subite blond of kriek.

Het Louis Hartlooper is niet een dertien in een dozijn bioscoop, maar een echt filmtheater. De popcorn en cola zijn hier bijvoorbeeld ingeruild door speciaalbieren en wijnen. Binnen loop je een soort jaren ’50 café binnen waar een paar mensen zitten die buiten om het terras geen plaatsje meer konden vinden. Er zijn ook moderne ruimtes in het gebouw te vinden. De ruimte waar gezeten kan worden voor men de zaal ingaat, loopt op als een soort landbouwterras. Ook hier zijn weer verschillende tafeltjes te vinden in de Belgische driekleur.

Tijdens het Belgisch Film Festival lijken er weinig Belgen aanwezig te zijn. Wel zijn er een paar honderd Nederlanders te vinden in het filmtheater. De meeste zijn rond de 50 jaar oud. Er worden tijdens het festival zowel ’s avonds als ’s ochtends en ’s middags films gedraaid. Voor de ochtendfilms is er een ontbijt mogelijk.

Tijd om naar de film te gaan. Men komt hiervoor in een kleine zaal terecht met ongeveer 100 stoelen. De zaal zit voor driekwart gevuld als de film begint.
Na afloop worden er Belgische biertjes uitgedeeld en wordt er in de foyer gesproken met een Belgische schrijver en worden er staat voor de liefhebber de tap nog een tijdje open. Het zal nog lang gezellig blijven op het Belgisch Film Festival.