Oog in Al - Eens in de twee week kan er bij restaurant El Comedor* voor 15 euro gegeten worden. Gasten krijgen een driegangenmenu voorgeschoteld om kennis te maken met andere culturen en keukens. Elke keer is er een ander menu met een andere kok uit de buurt. Het doel? De sociale cohesie verbeteren.

Patricia Bordon is van oorsprong Mexicaanse en kwam 21 jaar geleden naar Nederland. ‘’Het eerste wat mij opviel was dat er veel water en groen is, maar ook dat er ontzettend veel culturen zijn. Helaas zitten die allemaal op hun eigen eilandje en mengen zij niet met elkaar.’’ Hier begon dan ook het groeien van Patricia’s droom om die culturen met elkaar te verbinden.

Het concept komt van een Mexicaanse traditie genaamd ‘’La Fonda’’. Het idee hierachter is dat de klanten niet in een restaurant komen en een menu voor hun neus krijgen, maar juist eten alsof zij bij iemand in de eetkamer zitten. Hierom komen er ook geen klanten bij El Comedor, maar alleen gasten.

Doordat Patricia het verbeteren van de sociale bindingen tussen bewoners van de wijken als doel had, ontvangt zij subsidie van de gemeente Utrecht. Samen met een partner begon Patricia El Comedor in een locatie van de gemeente.  ‘’De eerste dag waren er misschien 10 mensen, maar op gegeven moment waren het er 25 en toen zat het vol.’’ Als gevolg van de populariteit, was El Comedor genoodzaakt te verhuizen naar een grotere locatie. Uiteindelijk zit de vestiging nu samen met een aantal andere bedrijven aan het park Oog in Al.

Nu de vestiging in een betaalde locatie zit die niet meer wordt gesubsidieerd door de gemeente, maakt El Comedor weinig tot geen winst. Er zijn verschillende tarieven voor verschillende leeftijdsgroepen en uit die inkomsten koopt Patricia samen met de buurtkoks de ingrediënten voor het diner. Financieel kan Patricia hier dus niet van rondkomen. Hierdoor werkt ze naast El Comedor nog een aantal dagen in de week op een kinderopvang.

Vrijdag 2 maart staan er drie traditionele Venezolaanse delicatessen op het menu.

*Spaans voor: de eetkamer