Vandaag begint de aanleg van busbaan Transwijk. De gemeente markeert samen met de Nationale Bomenbank 280 bomen die vanaf 1 januari tijdelijk worden gekapt of verplaatst. De busbaan moet in 2019 worden opgeleverd met meer bomen dan er nu staan.

Om ruimte te maken voor de busbaan moeten er bomen tijdelijk worden verwijderd. Er worden 161 bomen gekapt en 127 bomen kunnen in hetzelfde gebied worden verplant. Het hout van de gekapte bomen wordt door de aannemer geschonken aan onder andere stichting Tafelboom en stichting de Bouwloods. Momenteel staan er 485 bomen, na afloop van de werkzaamheden moeten er 500 staan.

De busbaan Transwijk zal vanaf eind 2019 onderdeel zijn van een zogenoemde Hoogwaardig Openbaar Vervoer-baan. De busbaan zal Utrecht Centraal via Papendorp met Vleuten verbinden en doordat het een vrije busbaan is, wordt de reistijd verkort. Bij de aanleg worden onderdoorgangen gerealiseerd bij het Anne Frankplein en het 5 Meiplein en de heringerichte kruispunten Marco Pololaan/Churchilllaan en Lomanlaan/Koningin Wilhelminalaan.