Verdachte J stond afgelopen week vrijdag voor zes aanklachten voor de rechter, zelf was hij niet aanwezig. Hij vond het naar om in een DV&O busje mee te gaan naar de rechtbank, dit is een personenbusje waarin arrestanten, gedetineerden en vreemdelingen worden vervoerd. De 24-jarige staat onder andere terecht voor diefstal, woninginbraak en heling.

Verdachte J zit momenteel in een kliniek voor een verslaving. Hij heeft een lastige jeugd gehad, zijn vader was niet betrokken bij de opvoeding en zijn moeder kreeg een beroerte waardoor hij op 18-jarige leeftijd op straat werd gezet door de gemeente. Zijn moeder kwam terecht in een hospice en omdat hij de huur niet kon betalen  Hij is toen op het verkeerde pad terecht gekomen vertelt zijn Raadsvrouw. Hij heeft naast deze rechtszaak in het verleden ook terecht gestaan voor andere zaken.

Gepleegde feiten en schadevergoedingen 

De zes feiten waar J terecht voor staat bestaan uit het stelen van een quad en bosmaaiers, woninginbraak, diefstal van kentekenplaten, diefstal uit een kaaswagen, diefstal van een pinpas plus er gebruik van maken en heling van gestolen fietsen. Bij de woninginbraak te Harmelen zijn naast veel goederen ook twee autosleutels meegenomen. De Fiat en Toyota zijn later teruggevonden. De Toyota uitgebrand en in de Fiat werd hij zelf aangetroffen bij een stoplicht.

Voor de woninginbraak en twee auto’s is een schadevergoeding geëist. Bestaande uit 1770 euro voor autohuur van vervangende auto’s, vergoeding voor drie dagen minder vakantie, oppaskosten van 50 per dag voor zijn kinderen en verzekering schade. Het slachtoffer moet nu namelijk een hogere premie betalen doordat hij het afgelopen jaar te veel heeft geclaimd en daar kan hij niet aan doen vertelt hij in de rechtszaal.

Bij de woninginbraak en diefstal uit een kaaswagen is zijn DNA teruggevonden op een sigarettenpeuk. Doordat dit een verplaatsbaar goed is vindt  zijn advocaat het lastig te beamen of hij dit zelf hier achter heeft gelaten. “Dit kan natuurlijk ook zijn achtergelaten door iemand anders”.

Bij het gebruik van de gestolen pinpas is hij duidelijk te zien op de beelden van de bewakingscamera van het benzinestation. Het slachtoffer wil hier een schade vergoeding voor van 51,80 euro; gepinde bedrag plus aanschaf nieuwe pas. Ook wil het slachtoffer een immateriële schadevergoeding van 5o euro omdat hij ruzie had gekregen met zijn vrouw over niet te verklaren afschrijvingen van zijn pinpas.

Ook het slachtoffer van diefstal uit een kaaswagen eist een schadevergoeding. De schadevergoeding bestaat onder andere uit een nieuwe kassa- en weegschaal systeem voor in de wagen. Deze was namelijk kapot gegaan bij de diefstal.

Strafeis

De uiteindelijke strafeis van de Officier van Justitie is de maximale werkstraf van 240 uur, voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden, drie jaar proeftijd en mogelijke klinische opnamen met meldplicht. Ook zijn de drie schadevergoedingen toegewezen.

“Een droom hebben is altijd fantastisch”

De raadsvrouw van de verdachte is ook aanwezig in de rechtszaal. Als zij met de rechter in gesprek gaat over hem komen ze uiteindelijke op het doel van de verdachte voor in het leven. “Hij zegt tegen mij dat hij later voor zichzelf wil beginnen, omdat hij het lastig vindt  om voor een baas te werken. ‘Ik wil niet dat mensen tegen mij zeggen dat ik iets moet’. Ik vind het fantastisch dat hij een droom heeft voor later.”