De rechter heeft afgelopen week in de rechtbank in Utrecht uitspraak gedaan over de zaak van Mohamed B, de man die zijn moeder van 71 zwaar zou hebben mishandeld vorig jaar oktober. De rechter heeft B. veroordeeld tot 12 maanden gevangenisstraf met TBS. De verdachte zelf was niet aanwezig tijdens de uitspraak.

Toen de buren van Mohamed B’s moeder op 21 oktober glasgerinkel en geschreeuw uit haar woning hoorde, besloten ze gelijk de politie te bellen. Toen de politie de woning binnenviel, troffen ze een groot bloedbad aan en een oude vrouw die op de keukenvloer lag. Dit bleek de moeder van de verdachte te zijn. De vrouw bleek ernstig letsel te hebben opgelopen. Zo zou ze vijf gekneusde ribben hebben en had ze snijwonden aan haar hoofd opgelopen. De moeder B. heeft na deze gebeurtenis aangeven geen contact meer te willen met haar zoon.

Volgens het psychologisch rapport heeft Mohamed B verschillende stoornissen, waaronder een antipersoonlijkheidsstoornis en een manische depressie. De verdachte kan zich door zijn drugsgebruik niet veel meer herinneren van het incident. Hij weet dat hij die dag bij zijn moeder was en dat er ruzie ontstond, maar hij ontkent dat hij haar met voorwerpen zou hebben mishandeld.

Hoewel de de Officier van Justitie bij de vorige zitting aangaf dat de snijwonden niet te verklaren zijn met de blote handen, ging de advocaat van B. hier fel op in door te veronderstellen dat het niet aan te tonen is dat er wél voorwerpen zijn gebruikt voor de verwondingen. Het pleidooi van de advocaat is hier te lezen.

De rechter gaat mee in het verweer van de advocaat, omdat er inderdaad niet kan worden vastgesteld dat er voorwerpen zijn gebruikt tijdens de worsteling tussen Mohamed B en zijn moeder. Ook kan er niet worden aangetoond dat B. zijn moeder daadwerkelijk wilde vermoorden. De poging tot doodslag wordt daarom door de rechter verworpen.

Wel wordt de verdachte veroordeeld vanwege zware mishandeling. De officier van justitie eiste tijdens de vorige zitting een gevangenisstraf van 12 maanden en TBS met bepaalde voorwaarden, zoals het afkicken van van hard-drugs.
De rechter heeft besloten mee te gaan met deze eis.