Over ongeveer twee weken is het zo ver: de ramadan. Van 16 mei tot 14 juni zullen ook veel moslims in Utrecht West een maand gaan vasten. Maar nu de vastenmaand in de lente valt, worden de dagen steeds langer en zwaarder. Verschillende organisaties vinden het belangrijk dat migranten ouderen goed geïnformeerd zijn over hun gezondheid, ook tijdens het vasten. Daarom besloten zij een bijeenkomst te organiseren.

Bijeenkomst
”Blijf gezond in de ramadan” was de naam van de bijeenkomst die werd georganiseerd op woensdag 2 mei voor migranten vrouwen van 50+ in de bibliotheek in Kanaleneiland. TaalDoetMeer, Ladyfit en Bibliotheek Utrecht organiseerden deze bijeenkomst onder het mom van hun project ”gezonde taal voor oudere migranten”. Voor dit project ontvingen zij in 2016 de nationale zorgvernieuwingsprijs.

Vrouwenproject
Dirkje van den Berg is een van de medewerksters van TaalDoetMeer en vertelt dat het belangrijk is om mensen voor te lichten over hun gezondheid tijdens deze intensieve weken. Voorheen zijn er ook bijeenkomsten geweest voor mannen én vrouwen maar deze is specifiek gericht op de vrouwen. ”Je merkt toch dat de vrouwen anders soms niet willen of durven komen omdat de voorlichting ook gevoelige onderwerpen raakt zoals beweging, gewicht et cetera.”

Slapen
Doordat de voorlichting in het Nederlands wordt gegeven is het bevorderend voor de taal en krijgen de bezoeksters tegelijk informatie over drie thema’s: slapen, eten en bewegen. Doordat er ’s nachts gegeten wordt, hebben veel islamitische mensen last van slaapproblemen tijdens de ramadan. Een van de bezoeksters zegt zelfs: ”Slaap kan ik missen, maar het gebed niet.” Een andere bezoekster vertelt dat zij overdag ook geen tijd heeft om te slapen omdat zij nog jonge kinderen heeft. Het geeft aan hoe intensief deze weken zijn.

Eten
Diëtiste Anita geeft tijdens de bijeenkomst advies over de voeding tijdens de vastenmaand: ”Eet minder suiker, maar meer vezels, eiwitrijk voedsel en vitamine’s.” Door middel van voorbeelden vertelt de diëtiste op welke manieren er gezonder gegeten kan worden. Veel bezoeksters kampen met vragen. ”Is een gekookt ei gezonder dan een gebakken ei?” en ”Maakt het uit of ik thee of water drink?” zijn vragen die klinken uit de zaal.

Bewegen
Karima, een sportdocente van Ladyfit, doet vervolgens een aantal bewegingsoefeningen die tijdens de ramadan gedaan kunnen worden zodat de bezoeksters in beweging blijven. Doordat de Ramadan vermoeiend is, is het voor veel mensen lastig om te blijven sporten. Een vrouw in de zaal vertelt hierover dat zij in de Ramadan altijd een kilo of 5 aankomt.

Met deze bijeenkomst hopen alle organisaties de vrouwen genoeg geïnformeerd te hebben zodat zij de aankomende 30 dagen gezond kunnen vasten.