Het is bijna zover! Heel Nederland kleurt op 27 april oranje, tweedehands spullen worden verkocht en er vloeien rijkelijk biertjes bij de feestgangers. Het is van belang dat dit grote feest goed verloopt en dat de sfeer gemoedelijk blijft, winkeliers politie en wijkagent van Lombok Dennis Polman bereiden zich voor.

Het centrum van Utrecht zal vanaf donderdag 18 uur al op sommige plekken bezet zijn met mensen die hun spullen gaan verkopen. De meeste supermarkten gaan gewoon open en particuliere winkels mogen zelf beslissen of ze opengaan of niet.

Arvid Dam is voorzitter van de winkeliersvereniging van de Amsterdamsestraatweg en hij heeft besloten niet open te gaan op Koningsdag. Volgens Arvid houden de meeste winkels hun deuren gesloten op de Amsterdamsestraatweg. ”Het is een feestdag dus ik ga lekker dicht!’ Het einde van de straatweg zal weinig tot geen last hebben van de vrijmarkt, daarvoor moet je echt naar het centrum. Volgens Arvid Dam wordt er met Koningsdag niet meer extra rekening gehouden dan normaal. ”Het kan zijn dat mensen lallend over straat struinen aan het einde van de dag, maar dat kan iedere zaterdag gebeuren”.
De openbare orde en veiligheid is in handen van de gemeente en politie en daar rekenen de winkeliers dan ook op.

Politie op de vrijmarkt
Wijkagent van Lombok Dennis Polman heeft dienst op Koningsdag. Vóór deze oranje feestdag is de politie al maanden druk in de weer met voorbereidingen. Ze willen dat het in goede banen verloopt en dat de sfeer gemoedelijk blijft. De drukte zal vooral plaatsvinden in het centrum en in Lombok. Utrecht is op Koningsdag een trekpleister voor feestgangers van in en buiten Utrecht. Dit leidt tot gezelligheid in de stad maar de gemoederen kunnen in combinatie met de zon en een biertje hoog oplopen. Er zijn veel scenario’s waar de politie al ver van tevoren maatregelen voor treft. Samen met de brandweer kijken ze naar de veiligheid als het gaat om de hoeveelheid mensen op één plek. Als er te veel mensen op één locatie staan zal de brandweer deze afsluiten zodat er verder geen extra personen meer bij komen.
Het blijft voor de politie en gemeente lastig inschatten hoeveel mensen er op zo’n dag zullen komen, maar daarvoor kijken ze naar de opkomsten van de vorige jaren en wat het weer gaat doen. Met regen zullen er namelijk minder mensen de moeite nemen om de deur uit te gaan dan met een zonnetje. Op Koningsdag wordt er regen verwacht en een temperatuur van ongeveer 14 graden.

Van een mug geen olifant maken
De politie zet extra mensen in op Koningsnacht- en dag en zal bereikbaar zijn op meerdere drukke plekken in de stad. De meeste incidenten vallen onder kleine criminaliteit. Het kunnen incidenten zijn zoals  diefstallen, rumoerige groepen die herrie willen schoppen en openbare dronkenschap. ‘’We willen de kleine zaken klein houden, het blijft immers een feestdag’’, aldus wijkagent Dennis Polman.