Oud-Tweede Kamerlid Andrée van Es is aangesteld als de verkenner van de nieuwe formatie voor de Gemeente Utrecht. Van Es zal in opdracht van GroenLinks, de partij die vorige week de meeste stemmen kreeg tijdens de Gemeenteraadsverkiezingen, het initiatief nemen voor het vormen van een nieuwe coalitie.

GroenLinks Utrecht lijsttrekker Heleen de Boer heeft in de afgelopen dagen al gesprekken gevoerd met alle verschillende partijen. In een eerder interview met Nieuws uit Utrecht West gaf De Boer al aan dat de onderhandelingen zeer ingewikkeld zullen worden, omdat het Utrechtse politieke landschap versplinterd is. De lijsttrekker geeft nu aan dat er nog geen unaniem beeld is over welke partijen met elkaar gaan praten, maar dat ze wel aanknopingspunten ziet om een stabiele coalitie te vormen.

Profiel: Andrée van Es
Andrée van Es kwam in 1981 in de Tweede Kamer te zitten als lid van de Pacifistisch-Socialistische Partij (PSP). Vier jaar later werd ze de fractievoorzitter van de partij, waarvoor ze vanaf 1986 als enige lid in de Kamer zat. In 1989 fuseerde haar partij samen met de Communistische Partij van Nederland (CPN), de Politieke Partij Radikalen (PPR) en de Evangelische Volkspartij (EVP) onder de naam GroenLinks. Nadat Van Es zich in 1990 terugtrok als Tweede Kamerlid, werkte ze onder andere als wethouder voor GroenLinks in Amsterdam en was ze de locoburgemeester van de hoofdstad. Tegenwoordig is Van Es de voorzitter van de Nederlandse Nationale UNESCO Commissie.

Dinsdag sprak van Es met alle partijen. Wat daaruit is gekomen is nog onbekend.