Gemeente Utrecht maakte onlangs, 9 februari, bekend wat de risicogebieden van 2018 zijn en waar zij dus camera’s zullen ophangen. Ook de Kanaalstraat is een van deze risicogebieden, dit wordt ondersteund door verschillende cijfers die aangeven dat maar liefst 46% van de inwoners van de wijk zich er wel eens onveilig voelt.

Uit rondvraag onder de winkeliers blijkt dat het gros van de ondernemers de aanwezigheid van de extra camera’s nog niet eens is opgevallen. Wel pleiten zij voor de inzet van de technologieën.

Junks en drugsdealers

Al vrij snel vertelt de 60-jarige eigenaar van dierenwinkel ‘Teeuwen’: ‘’Regelmatig lopen hier junks rond en wordt er gedeald in de zijstraten en steegjes van de Kanaalstraat.’’ Hij denkt dat inzet van de camera’s het voor de Politie makkelijker maakt om deze dealers en junks op te pakken.

Roekeloze automobilisten

Famke (30), medewerker van een verderop gelegen kaaswinkel, is een stuk sceptischer. ‘’Naast dat er soms bedelaars voorbij de winkel lopen, gebeurt er niet veel op de stoepen.’’ Naar haar mening verbetert de wijk een heel stuk zodra de roekeloze automobilisten in de hoofdstraat eindelijk eens bekeurd worden. ‘’Eens in de zoveel tijd stuurt de gemeente hier een groepje van vijf á zes handhavers heen, maar die blijven alleen maar op een kluitje staan.’’ Meer inzet van politie en/ of handhavers zal naar haar mening dan ook meer op zijn plek zijn, buurtbewoners Laetitia (25) en Thea (53) sluiten zich hier volledig bij aan.

De drie hoeven niet bang te zijn dat de gemeente het enkel laat bij het plaatsen van de camera’s. In de APV van Utrecht is namelijk opgenomen dat het cameratoezicht onderdeel van een plan van aanpak moet zijn en dus niet een op zich staand middel.

De camera’s zullen in ieder geval tot juni 2018 in de Kanaalstraat hangen, daarna wordt er gekeken of een verlenging van het traject nodig is.

 

Commentaar: Niet na de intro meteen een tussenkop.