Het einde van het jaar is nabij en veel mensen beginnen in de kerststemming te komen. Dit is tevens het geval bij houtzaagmolen de Ster in Lombok. Op zondag 11 december werd er een nostalgische Kerstmarkt georganiseerd waar mensen naartoe konden om onder genot van live muziek, een glaasje glühwein of warme chocolade melk, konden rondneuzen bij de verschillende kraampjes die werden opgezet in de molen. Het evenement werd al weken via flyers en social media aangekondigd, maar zondag was het dan eindelijk zover.

Op een frisse zondagmiddag, met een volledig grijze lucht, is er één plek waar het haast niet gezelliger kan zijn, namelijk houtzaagmolen de Ster in Lombok. Bij aankomst op het veld voor de molen lijkt het nog niet heel erg op kerstmis, maar binnen in de molen is het verschil wel te merken. Overal hangen kerstlichten, dennentakken, kerstballen en sterretjes. In het midden van de kamer staat ook nog een vrolijk versierde kerstboom. Daarnaast ontvangt rondleider Endie van Binsbergen graag zo veel mogelijk mensen voor een rondleiding door de houtzaagmolen, dit duurt tot uiterlijk vier uur ’s middags. Speciaal voor de rondleidingen werd er vooraf gehoopt dat de wieken van de molen konden draaien. “Als de wind gunstig is, zullen de molenaars de wieken laten draaien,” wordt vermeld op de Facebook pagina voor de kerstmarkt. Gelukkig zit de wind ook mee, want de wieken draaien op volle toeren.

kerstmarkt-kraampje-molen-de-ster

De gezellig opgemaakte kraampjes bij de kerstmarkt | Foto: Tom Leenstra

De markt
Bij binnenkomst hangt er gelijk een gezellige en feestelijke sfeer in de lucht. Onder het genot van de vrolijke kerstmuziek van Piet van Kleef zijn er aan weerszijden van de ruimte allerlei tafeltjes opgesteld met verschillende spulletjes. Er staan sieraden, kerstkaarten, gebreide kussen en dekens, mooie stenen, servies, houten eendjes en nog veel meer leuke producten om te kopen. Ook de molenaars zijn actief aan de slag gegaan voor de kerstmarkt. Zij hebben duurzame en ambachtelijke boekenkasten, bankjes en broodplankjes meegenomen voor de verkoop.

Sommige mensen lopen talloze rondjes langs de mooi opgezette kraampjes, op zoek naar leuk prulletjes om mee naar huis te nemen. Anderen, onder wie ook veel kleine kinderen die dansend door de ruimte rennen, genieten van de imponerende kerstliedjes van zanger Piet van Kleef. Verder zijn er mensen die rustig zijn gaan zitten met een bakje snert, wat ze zojuist bij de bar gehaald hebben. De geur van de lekkere maaltijden die op de kerstmarkt te halen zijn overheersen in de ruimte met veel geïnteresseerde Utrechters.

Naast de bar bij de markt zelf is het molencafé natuurlijk ook open. Hier staan alleen de gebruikelijke gerechten op de kaart. Dus voor de kinderen misschien een lekker glaasje chocolade melk of een zakje chips, voor de volwassenen staat er lekkere koel biertje klaar. Door het koude weer is wel besloten om het terras dicht te laten, met als gevolg dat het binnen in het café zo druk is dat sommige mensen staand hun stukje appeltaart opeten.

Nostalgische kerstsfeer
Het is duidelijk te merken dat er mensen van allerlei verschillende leeftijden op de nostalgische kerstmarkt afgekomen zijn. Hele families met kleine kinderen, vaders, moeders, opa’s en oma’s zijn allemaal samen naar de markt gekomen om te genieten van de rustige kerstsfeer. “Dit zie je tegenwoordig niet vaak meer, een rustige kerstmarkt waar niet alles overdreven wordt.” Verteld een wat oudere bezoeker aan de molen. “Als ik een stad in loop word ik doodgegooid met kerstaanbiedingen en overdreven veel lichtjes en kerstmannen. Dit is simpel en geeft dat oude, fijne gevoel van kerst.” De markt is uitbundig versierd, maar de
ruimte is niet helemaal vol gepropt met kerstspullen. Dit geeft dus ook een rustgevende sfeer waarin mensen gezellig samen komen om te kijken naar de markt die voor een ‘nostalgische kerstsfeer’ moet zorgen. Dat is iets wat zeker gelukt is volgens verschillende bezoekers.

Terwijl het einde van de middag nadert, gaan de mensen langzaam maar zeker naar buiten. Ondertussen zijn er veel mooie producten verkocht. Buiten staan er nog veel mensen een praatje te maken en de kinderen rennen nog steeds rondjes over het grasveld. Er staan nog een aantal mensen bij de varkens buiten te kijken voordat ze besluiten te vertrekken. Zo wordt er een einde gemaakt aan een zeer gezellige en sfeervolle kerstmarkt in Lombok.