Gemeente Utrecht maakt plannen voor het terugdringen van afval. Nieuwe systemen voor de ondergrondse containers zijn in ontwikkeling. Ook wil de gemeente meer boetes uitdelen en afvalcoaches inzetten.

Op veel plekken in Utrecht West is er nog overtollig zwerfafval te vinden en hier moet iets aan gedaan worden. Zo blijkt uit een interview met gebiedsmanager stadsbedrijven zuid en zuidwest Fred Nuwenhuis. Voor op langere termijn worden nieuwe systemen voor de ondergrondse containers getest. Zo is een container die het afval perst nog in ontwikkeling net als een container die door middel van een “piepsysteem” laat weten dat deze vol zit.

Voor op kortere termijn wil de gemeente meer boetes uit gaan delen. Op de zogenoemde hotspots, de plekken waar het meeste afval wordt gedeponeerd, zal er meer bekeurd gaan worden. Bij overtreding kan een boete oplopen tot zo’n 250 euro. In steden als Rotterdam wordt dit beleid al gevoerd.

Naast de boetes worden er ook afvalcoaches ingezet. Afvalcoaches zijn mensen uit de wijk die door middel van een gesprek de overtreders zullen motiveren om hun afval gewoon in de afvalbak te deponeren. De afvalcoaches zullen te herkennen zijn aan hun gele hesjes. Ook dit concept wordt in andere steden al gebruikt.