Al maanden rijd ik iedere werkdag met de bus over de A12 langs de Ikea en allerlei andere grote bedrijven, wanneer er plots uit het niets een gloednieuw gebouw opdoemt. Van de één op de andere dag staat die er ineens; het spiksplinternieuwe hotel van de Van der Valk familie. De welbekende roodbruine stenen, waarmee ook het hotel in Houten is gebouwd, steken fel af tegen alle saaie grijze en witte panden. Natuurlijk ontbreekt ook de toekan het beeld niet.

Ik besluit wat dichter bij eens een kijkje te gaan nemen en ben verrast te zien dat ik niet de enige ben. Het is lunchtijd en hele hordes mensen lopen voorbij om eens eventjes de benen te strekken en misschien wat te gaan lunchen. Een paar blijven staan en kijken vol belangstelling omhoog naar het vanaf deze plek nog veel grotere hotel. Het is nog niet af. Dit is onder andere te zien aan de twee hijskranen en zo nu en dan ontbrekende ramen. Ook de bouwvakkers zijn nog druk bezig met van alles en nog wat, zo hoor ik er plots eentje fluiten naar een jong meisje met blond haar. Niet dat het haar iets lijkt te deren, want ze loopt zonder om te kijken gewoon rustig verder. De mannen beginnen echter te lachen, maar gaan als snel weer door met waar ze mee bezig waren.

Hoe het allemaal begon
De Van der Valk familie is een horecafamilie met een bewogen geschiedenis. Martinus Van der Valk is de officiële grondlegger van de welbekende hotelketen. Als jonge jongen was hij al zeer ondernemend en probeerde van andermans onkruid weer iets moois te maken. Zijn droom was om voor al zijn twaalf kinderen een zaak te openen. Daar moesten ze echter wel hard voor werken. Van hard werken zijn de Van der Valks nog steeds niet vies. Dat is één van de redenen waarom ze vandaag de dag zo groot zijn. Met honderden hotels in Nederland, maar ook in het buitenland en grotendeels nog steeds overal een Van der Valk aan kop, blijft het familiebedrijf maar groeien.

Van der Valk hotel Utrecht met aangebouwd kantoor

Van der Valk hotel Utrecht met aangebouwd kantoor
Quinty de Nijs

Vijf-sterren Hotel
Het Van der Valk hotel in Utrecht wordt het allereerste vijf-sterren Hotel. “De eerste paal werd geslagen op 11 december 2014 door Rik en Britt van der Valk”, volgens de officiële Van der Valk website. Met een goed te bereiken locatie langs de snelweg en in de buurt van het Utrechtse centrum, is het hotel aantrekkelijk voor buitenlandse werknemers en toeristen. Eerst werd er gesproken over een oplevering van het hotel in begin 2015. Door onbekende vertraging staat deze nu echter gepland voor het voorjaar van 2017. Binnen enkele maanden is Van der Valk Utrecht dus klaar voor gebruik. Voor proefslapers is het hotel nog eerder geopend. Eén maart mag een honderdtal mensen gratis een nachtje slapen in het nieuwe pand en gebruik maken van de uitgebreide ontbijtkaart. Dit evenement is open voor iedereen die hier interesse in heeft.

Dit proefslapen lijkt mij wel wat. Zeker als ik naar het grote informatie bord voor het hotel kijk waar alle plannen op staan. Zo wordt er gesproken over een ‘skybar’ boven op de hoogste etage. Waar je een prachtig uitzicht zou moeten hebben over heel Utrecht. Wel een gesloten ruimte hoop ik, want ik krijg het hier beneden nu al koud. Een zacht briesje streelt mijn huid en als ik naar links kijk vallen de eerste rood met gele blaadjes van de bomen af. Grote opvallende herfstgekleurde bomen versieren de straat. Dit brengt wat meer sfeer in de voor de rest geasfalteerde buurt. Van der Valk hotel Utrecht is namelijk volledig omgeven door wegen. Je hoort dan vooral ook hardrijdende auto’s en de geur van uitlaatgassen is penetrant aanwezig. Desalniettemin is dit niet heel vervelend, op veel plekken in Utrecht is dit het geval. Ik ben vooral nieuwsgierig geworden naar het eindresultaat. Over een paar maanden kom ik denk ik nog maar eens terug, om een kijkje te nemen naar het nieuwe vijf-sterren hotel van Utrecht.