Het Openbaar Ministerie (OM) heeft uitspraak gedaan over de tabakszaak van strafadvocate Bénédicte Ficq. Het OM heeft besloten de zaak niet te vervolgen omdat de tabaksfabrikanten handelen volgens de wet- en regelgeving.  Een domper voor Ficq, maar een opluchting voor tabaksfabrikanten en tabaksverkopers.

Ellen runt samen met haar man de tabakswinkel de Vivant in Utrecht West. Het is een goedlopende winkel met veel aanloop. De meeste mensen komen om een pakje sigaretten te halen. Als het OM had besloten om het onderzoek wél te vervolgen, had dat gevolgen kunnen hebben voor Ellen en haar man. Toch is Ellen er erg relaxed onder.

Het was voor Ellen geen ’spannende’ dag. Ze is er eigenlijk niet mee bezig geweest. Toevallig las ze op facebook een berichtje dat het OM uitspraak zou doen, maar verder heeft ze zich er niet in verdiept. Toen Ficq dit onderzoek startte vonden Ellen en haar man het maar onzin ‘’Er blijven toch wel mensen doorroken’’.

Bénédicte Ficq gaat in hoger beroep, er hangt dus nog een staartje aan deze zaak. Als deze strafzaak met succes voor Ficq wordt afgerond heeft dat gevolgen voor tabakswinkels. De Vivant is een tabakswinkel die terug kan vallen op de andere producten die zij verkopen. Ellen gaat zich als ondernemer op andere dingen richten als het zover is.

Rianne (31) is klant bij de Vivant, rookt al zeven jaar en vind deze strafzaak onzin. ”Niemand dwingt je om te roken’’.  Een duidelijke mening en Rianne maakt zich net als Ellen ook weinig zorgen. ‘’Het is too much , leef je eigen leven’’ aldus tabakswinkel eigenaresse Ellen.