Doe ik wel wat ik wil doen? Is dit wel echt mijn ding? Is die baan niet toch te zwaar en heb ik wel genoeg tijd voor mijn vrienden? Maar liefst 250 duizend mensen lopen dagelijks met deze vragen rond en gaan er mee naar een coach. Voor hij of zij die er zelf niet helemaal uit komt of zelfs in een burn-out of depressie terecht komt is er Tom. Hij is life- en loopbaancoach en helpt bij het krijgen van inzichten.

“Ik ben Tom van der Linde, 35 jaar en ik woon bij de Amsterdamsestraatweg. Eerst werkte ik op een scheepswerf als consultant maar dat was niet helemaal mijn ding. Ik nam de gok en gooide het roer om, om zo sinds januari van dit jaar mijn eigen bedrijfje te runnen. 

Toen er vijf jaar geleden mensen op mijn vorige bedrijf ontslagen werden op een voor mij onrechtvaardige manier, wrong het met mijn eigen integriteit. Toch verliet ik het bedrijf niet, toen ik ontslag wilde nemen boden ze me een andere baan aan. Ik bleef en begon mezelf af te vragen, is dit het leven nou? Dit, samen met de ziekte destijds van mijn vader en een onbeantwoorde liefde zorgden er voor dat ik zelf bij een coach terecht kwam. Ik miste de diepgang in het leven en kwam bij de Itip – school voor toegepaste integrale psychologie – terecht, een plek waar je met jezelf aan de slag kan.” 

Wat is coaching precies?

Dat het beroep coach steeds populairder wordt is te zien aan de toenemende trends, maar wat is coaching precies? Coaching is een doelgericht proces waarbij de coach op interactieve wijze de gecoachte aanzet tot effectief gedrag. Maar liefs 250.000 mensen in Nederland – vooral in de leeftijd van 25 tot 34 jaar- zoeken heil bij dit soort coaches. De meeste vraag naar hulp van een coach komt voor bij stress en work-life balance, loopbaan-/carrièrevraagstukken en zelfontplooiing.

Verschillende clienten

“Ik ben zelf nog zoekende naar de cliënten die het beste bij mij passen. Tot nu toe denk ik mensen die iets vergelijkbaars hebben meegemaakt in hun leven. Dat ze ergens vastlopen en dat ze denken, shit dit klopt niet, maar wat dan wel? Fysiek werken vind ik het prettigst, niet alleen maar praten maar ook met het lichaam aan de slag. Onbewust zit het gevoel dat mensen hebben al vaak in het lichaam, door in beweging te komen kun je beter tot dat gevoel komen en krijgen mensen inzichten die ze van te voren nog niet hadden.” 

Fysiek af te lezen

“Ieder mens heeft namelijk zijn vaste patronen in de dingen die hij of zij doet, daarin zitten blinde vlekken. Deze blinde vlekken zitten ook in je lichaam opgesloten, bijvoorbeeld in spierspanning. Soms is het zelfs fysiek af te lezen waar mensen last van hebben. Er komen bijvoorbeeld mensen langs die een beetje in elkaar gedoken zijn. Ze lopen voorover en maken zichzelf klein. Wat blijkt, ze hebben moeite met zichzelf te manifesteren in het dagelijks leven. Er zijn bijvoorbeeld dromerige types, ze lopen letterlijk met hun hoofd in de wolken en het zijn meestal slanke types waarvan je merkt dat ze niet helemaal hier op aarde zijn.”  

Wetenschappers hebben onderzocht dat het effect van coaching, psychische klachten bij stress en burn-outs vermindert. Ook lijkt het een positief effect op toename van positieve gevoelens ten opzichte van werk te hebben en bevordering van vaardigheden.

“Ik zie coaching als investeren in jezelf, je betaalt ook je tandarts of de kapper. Zo moeten mensen coaching ook gaan zien. Zelfs voor een kleine portemonnee heb ik iets bedacht. Ze krijgen namelijk de kans om na een sessie zelf te bepalen hoeveel ze het waard vonden. Dat kan verschillen en mensen hoeven zich niet verplicht te voelen. Ik wil graag zo veel mogelijk mensen helpen.”