Ondanks het plaatsen van meer ondergrondse containers zijn de bewoners van Kanaleneiland niet tevreden met de hoeveelheid zwerfafval die er nog steeds is. Dat blijkt uit diverse gesprekken met de wijkbewoners.

Omdat er veel overlast was van te volle afvalbakken heeft de gemeente het afgelopen jaar nieuwe ondergrondse containers laten plaatsen. De gemeente hoopt door middel van de ondergrondse containers dat er minder afval naast de volle afvalbakken zal worden geplaatst. Toch gebeurt het plaatsen van afval naast de afvalbakken nog steeds, met als gevolg het ontstaan van zwerfafval.

Veelal rondom de scholen is er een hoop zwerfafval te vinden. De leerlingen van onder andere UniC Utrecht gooien alles op de grond neer waardoor er nu grote stapels afval zijn, vertelt Hans de Beer die woont aan de Van Bijnkershoeklaan. Volgens de gemeente wordt er vaak genoeg afval geprikt en geveegd, toch is er op veel plekken nog zwerfafval te vinden.

Bij de bewoners ligt de verantwoordelijkheid om hun afval gewoon in de afvalbakken te deponeren en om hun perkjes netjes te houden volgens de website van de gemeente Utrecht. Zodra de afvalbakken vol zijn kan hier ook melding van worden gemaakt bij de gemeente en het wijkbureau. De bewoners moeten er dus zelf voor zorgen dat de hoeveelheid zwerfafval beperkt blijft.

Pogingen tot het opruimen van de wijk zijn gedaan door advertenties te plaatsen op de website van “Supporters van Schoon”. Zo heeft Youssef Talhaoui een oproep geplaatst waarin hij mensen zoekt om wekelijks zwerfafval op te ruimen.

Conclusie is dat gemeente en wijkbewoner samen zullen moeten gaan werken om de hoeveelheid zwerfafval tegen te gaan.