Een hapje, een drankje en een boel gezelligheid. Dat is waar GOODFOOD van stichting Wishing Well West onder andere naar streeft. Onder begeleiding van de Argentijnse Mariana wordt er iedere maand één keer gekookt door mensen uit de buurt van Lombok. Ik was nieuwsgierig naar zo’n buurtdiner en besloot een hapje mee te gaan eten.

Aan het einde van de levendige Kanaalstraat, is de ontmoetingsplek van stichting Wishing Well West. Ik loop er rustig naar toe en ruik vóór de deur al een heerlijke geur van gefruite knoflook en ui dat suddert in olijfolie. De deur staat open en ik kan direct naar binnen lopen. De kok staat klaar begroet de eerste gasten. Mariana staat nog wat te rommelen met de muziek en uiteindelijk klinkt er Spaanse muziek uit de boxen.

‘’Ik verwacht tweeëntwintig mensen, dus neem lekker plaats.’’  

 Ik neem plaats en observeer de ruimte en ik probeer me te bedenken wat voor gevoel deze ruimte mij geeft. Er staan vintage stoelen en tafeltjes, de eettafel is prachtig opgemaakt met mediterraan servies, rode wijn en karaffen water met limoen en munt. De muren hebben allemaal een verschillende kleur. Ze grenzen elkaar met een mintgroene kleur tot lichtroze en worden aangevuld met okergele deuren. Het geeft mij een gevoel alsof ik bij de locals uit Spanje uiteten ben en dat er dan gekookt wordt door de vrouwen uit de familie.

Tegenover mij zit Tom (35). Hij vraagt hoe ik hier terecht ben gekomen en zo begint ons gesprek te vorderen. Tom vertelt mij dat hij bevriend is met de chef-kok van de avond, Rob (31). Rob is in het dagelijks leven ook chef-kok en vanavond laat hij ons zijn skills proeven en zien. Hij wordt geholpen door Mariana en Noortje.

Terwijl Rob nog druk bezig is in de keuken druppelen er steeds meer buurtbewoners binnen. Iedereen stelt zich aan elkaar voor en neemt plaats aan de lange eettafel. De sfeer is gemoedelijk en gezellig. Misschien komt dat door de Spaanse muziek van Mariana of het is de open houding die iedereen aanneemt.

‘’Lekker een zooitje bij elkaar gevonden mensen dat lekker samen gaat eten.’’

voorgerecht, bietencarpaccio

Het eerste gerecht wordt geserveerd. Dat komt goed uit, want ik begon nu echt trek te krijgen. Rob heet de hele tafel welkom en begint zijn verhaal over welke gerechten wij vanavond mogen ontvangen.

‘’Het is een vegetarische avond en we maken een hele treinreis door Italië. Geniet van deze avond en eet smakelijk.’’

Het voorgerecht is een bietencarpaccio, gegarneerd met noten en amandelen en de finishing touch is een mediterrane dressing. Het is een heerlijk fris begin en ik ben niet de enige die ervan geniet. Rob veel complimenten en begint langzaamaan met het hoofdgerecht.

Erik (51) en Tom (35) zitten naast elkaar en Tom opent het gesprek met ‘’Kom je hier vaker?’’ om maar even met een goede openingszin te beginnen. Iedereen kletst met elkaar, over de buurt, studies, werk, maar ook over hoe leuk ze dit project vinden en dat ze het zo fijn vinden dat het laagdrempelig is.

Rob en zijn souschef Noortje staan klaar om het hoofdgerecht te serveren. We krijgen gegrilde aubergine met buffelmozzarella. Het gerecht heet melanzane en er komen direct vragen naar Rob waar melanzane voor staat. ‘’Ik zou het eerlijk gezegd niet weten.’’ Toevallig wist ik het wel en vertel de tafel dat het aubergine betekent.

hoofdgerecht, melanzane

’Weer iets geleerd!’’ 

 Na het hoofdgerecht is er een momentje dat iedereen even een luchtje kan scheppen. Je krijgt het warm van zo’n ruimte vol gezelligheid en lekker eten. Buiten gaan de tafelgesprekken verder.

Het dessert wordt aangekleed door Rob, Mariana en Noortje. Het is een soort rollade van cake met perzik en een verfrissende yoghurt. Met een beetje muntblaadjes en wat sap van rozenwater en vlierbloesem is het dessert helemaal af.

Noortje, Mariana, Rob

‘’We zijn aangekomen bij het eindstation lieve mensen. Geniet van het dessert. Ik heb genoten en ik wil graag mijn souschef Noortje bedanken en Mariana voor het ordenen in deze chaotische boel.’’

nagerecht, rollade van perzik en cake

Ze krijgen een applaus en het dessert is de kers op de taart van deze heerlijke mediteraanse avond met gezellige mensen uit Lombok.