De binnenstad van Utrecht wordt steeds voller en daarmee zoeken steeds meer studenten hun heil in andere wijken. Zo ook in Lombok, de wijk bestaat ondertussen voor ongeveer een derde uit 15- tot 24-jarigen. Esmee maakte dezelfde overstap, maar waarom en wat trekt haar aan in de wijk?

Esmee Reurling is 20 jaar en studeert rechten aan de Universiteit van Utrecht. Na eerst een jaar heen-en-weer te hebben gereisd en een aantal tijdelijke kamers elders in Utrecht te hebben bewoond gaf ze de zoektocht naar een studentenkamer in het centrum van de stad op en streek ze neer in de Jan Pieterszoon Coenstraat te Lombok.

Criminaliteit

Esmee vervolgt het gesprek met de woorden: ‘’Ik woon/ studeer hier nu een half jaar en zit bij een studentenvereniging, daar ken ik vrijwel al mijn vrienden van en dat is ook de reden dat ik niet veel spreek met andere buurtbewoners.’’ Daar voegt ze snel aan toe dat haar buren er ‘wel aardig’ uitzien en dat waarschijnlijk ook wel zijn.

Wel vindt zij het jammer dat als ze dan eens een gesprek aanknoopt met een mede-buurtbewoner het gespreksonderwerp vaak niet veel verder komt dan de drugsoverlast in de wijk. Zij heeft daar haar twijfels over: ‘’Iedereen zegt altijd dat het hier stikt van de junks en dealers. Naar mijn mening komt dat door de media. Kranten en televisie richten zich altijd op de slechte dingen die hier gebeuren en vergroten die enorm. Dat is zonde want er gebeuren hier minstens zoveel mooie dingen.’’

Wat ze wel crimineel vindt zijn de automobilisten op de Kanaalstraat, hierover zegt ze: ‘’Het is net of je hier rond mag rijden zonder rijbewijs. Auto’s worden gewoon midden op de weg geparkeerd en drempels worden eerder gezien als entertainment dan een reden om snelheid te minderen.’’

Multicultureel

Voorheen woonde de studente in Eindhoven in de wijk Achtse Barrier. Dit vindt zij naar eigen zeggen maar saai in tegenstelling tot Lombok en voegt daar aan toe: ‘’Achtse Barrier was lelijk en er gebeurde weinig, overigens was het aantal allochtonen daar net op een hand te tellen en dat is maar jammer.’’

Die laatste opmerking is te herleiden naar haar voorliefde voor de Turkse fruit- en groentewinkels uit de Kanaalstraat, dé hoofdstraat van Lombok. ‘’Deze zijn super goedkoop en verkopen altijd verse producten.’’ Verder geeft de studente ook aan een groot fan te zijn van de Surinaamse Roti en de Egyptische döner kebab die in dezelfde straat verkocht worden.