In Nederland zijn er ongeveer 1,4 miljoen mensen met een beperking. Dat kan gaan over een licht verstandelijke of lichamelijke beperking tot zware dementie. Deze mensen hebben veel tot continue begeleiding nodig. Sinds er flink is bezuinigd op de zorg vraagt het veel aandacht van naasten om voor hun geliefde of familie te zorgen. Niet iedereen trekt het om zo intensief voor iemand te zorgen. Diegene met een beperking wil soms gewoon even spuwen over van alles en nog wat en vindt het fijn om als ‘normale’ mensen te kletsen. Dit is het punt dat Handjehelpen oppikt. Handjehelpen helpt zowel mensen met een beperking als hun mantelzorger. Angelique Heerdink legt uit wat Handjehelpen precies doet. 

Handjehelpen is een hulporganisatie die vrijwilligers koppelt aan hulpvragers.

Angelique Heerdink is projectleider bij Handjehelpen en is momenteel samen met organisatie U centraal bezig met het project Mantelzorgmaatje. Angelique heeft zelf ervaren hoe het is om iemand dichtbij je te hebben die dementerende is. Ze kan zich dus goed inleven in de mantelzorgers en weet ook hoe belangrijk het is voor diegene om erover te praten. Naast een maatje waar je mee kunt praten kan het ook fijn zijn als diegene wat taken over kan nemen zodat de mantelzorger even een momentje voor zichzelf kan hebben.

Volgens Angelique is Handjehelpen nodig omdat er ongelofelijk veel mensen met een beperking thuis wonen en de zorg enorm is uitgekleed. Sinds de flinke bezuinigingen op de zorg is Handjehelpen gegroeid. Dit kwam omdat er een andere gedachte kwam over zorg namelijk, eerst zelf proberen te verzorgen, dan vrijwilliger instanties en dan pas betaalde zorg.

De wereld op een paar vierkante meter

Als je thuis woont met een beperking kan het zijn dat de wereld een stuk kleiner is. Je bent afhankelijk van je mantelzorgers  en vaak hebben die ook nog een eigen leven te leiden. Handjehelpen zorgt er dan voor dat de wereld weer wat groter wordt, dit doen ze door middel van vrijwilligers aan hen te koppelen ‘’Gewoon weer even de deur uit voor een kopje koffie’’. Angelique vindt betaalde zorg een andere manier dan vrijwillige zorg ‘’Een vrijwilliger sluit zich aan waar diegene dat wil”.

Het proces om een maatje te worden

Via de gemeente, wijkzorg, huisarts of vanuit diegene zelf kan er een hulpvraag binnen komen. Handjehelpen neemt dan contact op met de hulpvrager en vraagt dan wat diegene precies wil en bekijken dan of ze dat kunnen leveren. De weg vervolgt met een intake en vervolgens wordt er gekoppeld tussen een vrijwilliger en een hulpvrager.

Het kan zijn dat het soms niet klikt of dat de vrijwilliger ervan afstapt. Het is niet afdwingbaar en dus eindigt het soms zo. Angelique vertelt dat deze gevallen bijna niet voorkomen, maar het is natuurlijk altijd mogelijk.

Mantelzorgmaatje project

U-centraal en Handjehelpen zijn begonnen met het project Mantelzorgmaatje. Dit project is puur en alleen voor mantelzorgers. Er is nog niet veel vraag naar en Angelique denkt dat dit komt doordat men het lastig vindt om hulp te vragen. Iemand die Mantelzorgmaatje wil worden krijgt een training over wat dementie precies inhoudt, wat er speelt en hoe je daar het beste mee om kunt gaan. De mantelzorgers en mantelzorgmaatjes krijgen drie keer per jaar een intervisie aangeboden vanuit deze organisaties.

Het verschil maken

Het werven van vrijwilligers blijft een uitdaging. Het enige wat Angelique wil vragen is tijd en aandacht. ‘’Jij kunt voor hen het verschil maken’’.

 

 

 

 

Bent u nieuwsgierig geraakt naar Handjehelpen en hun projecten? Of zoekt u hulp voor iemand? Bezoek dan hun website www.handjehelpen.nl