Eerder deze maand liet de anti-islambeweging Pegida weten dat ze in de ramadan, de heilige maand in de islam, een barbecue wilde gaan organiseren in de buurt van meerdere moskeeën in Nederland. Een van deze plekken is vlak voor de ULU moskee in Lombok. Op het menu staat slechts één gerecht: varkensvlees. Het roosteren van dit onreine dier in zo’n belangrijke maand wordt door veel moslims als kwetsend ervaren. De gemeente Utrecht was hier echter snel bij en riep een verbod uit op deze BBQ. Probleem opgelost zou je denken, maar Pegida liet het hier niet zomaar bij.

De steden waar Pegida heen wilde om te gaan barbecueën waren Arnhem, Gouda, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Deze laatstgenoemde staat als eerste op de planning. Oorspronkelijk zou de wijk Lombok de plek worden waar een speenvarken zou worden geroosterd. De dagen daarna zouden de andere steden aan de beurt zijn.

Op 25 mei liet de gemeente Utrecht officieel weten dat er een verbod zou komen op deze barbecue. De reden hiervoor is niet omdat het roosteren van een varken verboden is, maar omdat het voor te veel chaos zou zorgen, waar dichtstbijzijnde winkels en eetplekken last van zouden krijgen. Ook bus- en tramhaltes en wegen zouden verstoord kunnen worden. Het Westplein en de Vleutenseweg zijn namelijk een belangrijke aanvoer naar de snelweg, en de kans dat hier door de demonstratie opstoppingen ontstaan, is vrij groot.

Verrassing

Na een paar dagen van stilte liet Pegida woensdag op hun Facebookpagina weten een ‘verrassing’ voor Utrecht te hebben. Deze verrassing zou bestaan uit een verplaatsing van de barbecue. De nieuwe locatie: de Sayidina Ibrahim moskee in Kanaleneiland. Volgens de groep is de omgeving rond deze moskee minder druk en zijn smoesjes qua verkeer, winkels en openbaar vervoer dus niet aan de orde.

“Je kan er toch vanuit gaan dat er chaos uitbreekt?”

Bülent Isik, raadslid van de PVDA, vindt de demonstratie een lastige situatie. “De gemeente Utrecht heeft ooit eerder een demonstratie van Pegida toegestaan. Dit gebeurde toen in de binnenstad van Utrecht, en liep toen flink uit de hand. Op basis van die ervaring heeft de burgemeester dit keer besloten om de demonstratie in Lombok te verbieden. Ik heb gehoord dat Pegida deze demonstratie nu gaat verplaatsen naar Kanaleneiland, maar met zo’n provocerende houding is de kans groot dat er in Kanaleneiland óók een verbod zal komen”.

Over de vraag waar de grens ligt in het demonsteren, twijfelt Isik geen moment. “Er is geen grens. Het mooie in Nederland is dat je mag zeggen wat je wil, en dus moet je gewoon kunnen demonsteren. Als je echter zo’n provocerende manier van demonsteren hebt, kan je verwachten dat de gemeente hier ingrijpt. Je weet heel goed dat je ontzettend veel mensen kwetst met zo’n strategie. Je gaat toch ook geen hakenkruis ophangen bij een synagoge?
Dan kan je er toch ook vanuit gaan dat er chaos uitbreekt. Als gemeente moet je dat voorkomen.”

Of er een oplossing is voor deze provocerende demonstraties, weet Isik niet. “Op korte termijn kunnen wij als gemeente niks oplossen. We kunnen het op de ene plek verbieden, maar zoals je ziet verplaatst het probleem zich dan naar een andere plek. Ik denk dat wij als land gewoon goed moeten nadenken of dit nou echt de manier is hoe we met elkaar willen leven. We moeten deze omgang met elkaar niet accepteren.”

Demonstreren of pesten?

Nebil Massoud-Kahsay, bewoner van Parkwijk en geregeld bezoeker van de ULU moskee, voelt zich gekwetst door de uitspraken en de acties van Pegida: “Tuurlijk, iedereen mag een mening hebben en die uiten. Ik verdedig iedereens recht om dat te doen, maar ik wil wel even een duidelijke lijn trekken tussen het uiten van een mening en pesten. Wat deze groep doet, is duidelijk pesten. Het kan dat ze een bepaalde mening hebben over mijn geloof, maar de intentie waarmee ze deze mening willen uiten, is gewoon fout. Een varken gaan roosteren tijdens de ramadan? Dan ben je er op uit om mensen te kwetsen, punt.”

Nebil denkt dat de media een belangrijke rol kunnen spelen in het verbinden van mensen.
“Er wordt in de media  zoveel negativiteit naar voren gebracht. Tegenwoordig zie je constant op tv hoe verschillend we wel niet zijn. Er wordt over van alles gediscussieerd: het homohuwelijk, zwarte piet, geloofsverschillen, noem maar op. Het feit hoe verschillend we zijn wordt meer benadrukt dan het feit dat we ons met elkaar moeten verbinden. Als we daar nou eens aan gaan werken met z’n allen, dan hebben die groepen als Pegida geen schijn van kans meer.”

Voorlopig staat de barbecue in Kanaleneiland nog steeds gepland. Of de barbecue in de andere steden verboden wordt, is nog onduidelijk.