De winnares van The Voice of Holland uit 2012 laat ook deze dinsdag avond, 20 december, weer haar talenten zien op de harp. Samen met gast singer-songwriter Sofia Dragt zingen zij samen bekende kerstliedjes en eigen hits voor het publiek. Dit kleine concert werd voor de eerste keer gehouden in Molen de Ster in Lombok Utrecht en maakt deelt uit van een kleine reeks optredens in heel Nederland, genaamd: ‘Warm Winter Feelings’.

Hoewel buiten de koude temperaturen het noodzakelijk maken om weer dikke jassen en sjaals aan te trekken, heerst er deze avond binnen in de molen een gezellige kerstsfeer. De verwarming staat op de hoogste stand en in plaats van bekertjes cola, loopt iedereen met warme thee en koffie rond. Het is eigenlijk jammer dat het niet sneeuwt. Dit had het ultieme kerstgevoel compleet gemaakt.

De opkomst is niet echt groot te noemen. Er staan een paar rijen met rieten stoeltjes klaar voor een geïmproviseerd podium, waar straks Iris en Sofia hun talenten gaan laten zien aan het publiek. De bekende harp is niet te missen. In een glanzende zwarte kleur staat hij daar in het midden van het podium te wachten tot zijn eigenaresse hem komt bespelen. “Marco Borsato, mijn coach, was zeer origineel toen hij mij dit cadeau schonk na het winnen van The Voice of Holland een paar jaar geleden”, vertelt ze met een twinkeling in haar ogen. “In plaats van bloemen en chocolade, wat ik ook wel heel erg lekker vind, gaf hij mij deze prachtige harp”.

Adele als voorbeeld
Dit originele instrument en haar prachtige stem zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Vele kennen haar nog wel als het Friese meisje uit Drachten, die tijdens de auditie van het tweede seizoen van The Voice iedereen omver blies met haar liedje van Adele; ‘Someone Like You’. Adele is nog steeds één van haar grote voorbeelden. Zo vertelt ze dat ze nooit echt begrepen heeft wat een echte fan zijn precies inhield, totdat ze afgelopen jaar naar een concert van deze Britse popzangeres ging. Ze begon daar keihard te gillen toen ze oogcontact met haar maakte.

Echte fans vind je overal
Echte ‘op-en-top fans’, die zijn er ook zeker deze avond in de molen. Vader Kroes vertelt dat hoewel het concert pas om half negen begint, de eerste gasten al om tien over zeven voor de deur stonden. “Alleen de ‘echte fans’ doen dat. De meiden waren toen zelfs nog niet klaar met omkleden”. Het is al snel duidelijk wie dit precies zijn. Vooraan zit een lange rij jongens die hun ogen niet af kunnen houden van de Friese zangeres. Eentje draagt zelfs een kersttrui met daarop de tekst ‘Ik ben een echte Iris fan’. Ze blijken ook bekenden te zijn en komen wel vaker naar haar optredens toe.

Het ene na het andere liedje wordt gespeelt. De ene keer spelen en zingen ze samen, de andere keer doen ze iets uit hun eigen repertoire. Bekende kerstliedjes als Halleluja en Jingle Bells ontbreken natuurlijk ook niet, deze worden zelfs luidkeels meegezongen door het publiek. Deze kerstklanken zorgen voor een mooie akoestiek binnenin de nog steeds werkende molen. Voor Sophia Dragt en Iris Kroes is het de allereerste keer dat ze in een molen performen en het lijkt ze te bevallen. Dit is bovendien de eerste keer dat ze samen in een reeks optredens spelen.

Muzikale vriendschap
Het is voor iedereen duidelijk dat die twee het heel goed met elkaar kunnen vinden. De hele avond worden er alleen maar grapjes gemaakt en complimenteren ze elkaar. Deze positieve sfeer wordt overgebracht naar de mensen in het publiek die met pretoogjes naar de artiesten aan het kijken zijn. “Ik ontbijt het liefst met boerenkool”, is het eerste wat Sofia vertelt wanneer ze aan het woord komt, waarop Iris reageert met: ”Nou, ik eet gewoon lekker een broodje met hagelslag in de ochtend hoor.”

Aan het einde van de show is er nog tijd om gezellig even met iedereen te praten. Sommige mensen benutten ook deze kans om stiekem even met hun idool op de foto te gaan, terwijl anderen weer warm proberen te worden onder de warmtelampen. Beide artiesten maken een praatje met diegenen die dat willen. “Toch leuk dat je als bekende artiest, op deze manier nog even tijd vrij maakt voor je fans”, vertelt één van de bezoekers. Hoewel het buiten nog kouder is dan een paar uur geleden, gaat iedereen met een verwarmd hart weer terug naar huis. Dat is toch wel de echte kracht van kerstliedjes, gecombineerd met een harp en prachtige stemmen.