Nog nooit van z’n leven had hij echt iets gewonnen. Tot 18 december. Op het podium van Paradiso kreeg hij het grote nieuws. Vic Willems (23) uit Utrecht, Nederlandstalig singer-songwriter, won de Grote Prijs van Nederland. En dat zag hij bepaald niet aankomen. “Ter plekke dacht ik; ik ga vast niet winnen.”

De Grote Prijs van Nederland is de langstlopende muziekcompetitie van Nederland. Tweejaarlijks worden er in de categorieën bands, singer-songwriter en hiphop prijzen uitgereikt.

“Het is heel leuk om te winnen, maar ook vreemd. Het dringt pas laat tot je door wat het allemaal precies betekent. Misschien wel het vreemdst van allemaal is dat een collega van mij vertelde dat ze mijn foto op de schermen in de bus had gezien. Mensen in de bus worden zonder dat ze daar erg in hebben met mij geconfronteerd, dat is wel heftig.”

DB’s en club 3voor12
“Ik heb drie keer in DB’s opgetreden, twee keer met mijn band en nog een andere keer. Dat is wel een grappig verhaal, ik woonde nog niet zo lang in Utrecht toen ik een bekende drummer tegenkwam die net als ik uit Brabant komt. ‘Jij in Utrecht?’ zeiden we tegen elkaar. ‘We moeten een keertje samen jammen’. De repetitieruimtes waren alleen hartstikke duur, zeker met zijn tweeën. Hij zei toen, ‘ik moet binnenkort een avond organiseren en ik heb nog een plek over op het podium, we kunnen het gewoon live doen’. Ik stond hier ineens, in DB’s, met een live jamsessie. Hij op de drums, ik op de gitaar. Halverwege sloten er nog een bassist en een zanger aan. Het was ongepland de eerste keer dat ik hier speelde.”

“Daarnaast heb ik ook nog op de 3voor12 Nieuwjaarsduik gespeeld. Met Valour up Twice speelden we akoestisch een aantal nummers. Twee jaar later hebben we op de Nieuwjaarsduik een single gereleaset. Tegenwoordig maak ik zelf het programma voor club 3voor12. Er komen veel vaste gasten en iedereen is dan gezellig bier aan het drinken, aan het netwerken en borrelen.”

Vic Willems is een echte verhalenverteller, intieme popliedjes vormen zijn autobiografie.
“Los van liedjes denk ik zelf heel veel na, soms heel chill en soms heel vervelend. Ik schrijf liedjes over dingen die toch al in mijn hoofd zitten. Mijn nummers zijn praktisch allemaal autobiografisch omdat mijn gedachten en ervaringen erin zitten. Het gebeurt af en toe dat er iets in mijn hoofd zit, dan speel ik gitaar en komt er een goed nummer uit voort. Soms schrijf ik in een dag tien coupletten maar dan schrap ik er weer acht. Het is een heel dynamisch proces.”

“Natuurlijk wil ik dat mensen mijn muziek mooi vinden en erover gaan nadenken. Wat ik probeer is een bepaald gevoel of een moment in een liedje te vangen. Ik hoop dat mensen dat begrijpen, dat gevoel herkennen of ook zo’n moment hebben gehad. Je kunt door middel van een liedje toch nog iets moois maken van iets heel stoms”, vertelt Willems.

Toekomstplannen
Willems is al sinds zijn achtste bezig met muziek maken en sinds zijn vijftiende schrijft hij eigen nummers. Over hoe zijn toekomst eruitziet nu hij de Grote Prijs heeft gewonnen zei hij:

“Ik vind het lastig om te zeggen wat nu precies de plannen zijn. Mijn agent ziet onwaarschijnlijk grote dingen voor zich, net als ik, maar het hoe of wanneer is nog onduidelijk. Het komende halfjaar wil ik vooral veel kleine shows spelen in theaters en kleine popzalen, misschien nog op singer-songwriter festivals. En dan ga ik nadenken over een plaat, ik wil heel graag een album opnemen.”

Op de vraag zijn eigen muziek te beschrijven zegt hij;
“Muziek in woorden vangen lukt nooit helemaal. Je kunt het beter luisteren, dan begrijp je het in tien seconden.”