Drie weken geleden gingen de Nederlandse bioscoopzalen eindelijk open voor de nieuwe Marvel film: Avengers: Infinity War. Na het enorme succes van Black Panther, die eerder dit jaar het licht zag, leek de hype voor de nieuwe Avengers film groter dan ooit. En met een reden: Het is DE film waar jaren naar toe is gewerkt door Marvel. Infinity War is een grote samenkomst van alle Marvel films die de afgelopen 10 jaar zijn verschenen. Na 17 films mocht dat ook wel. De film heeft meer dan 23 helden, waar je als kijker dus wel even zoet mee bent.

Infinity War is een schepping van Anthony en Joseph Russo, beter bekend als The Russo Brothers. Deze regisseurs hebben al eerdere Marvel films op hun naam staan. Zo waren zij verantwoordelijk voor Captain America: The Winter Soldier, Captain America: Civil War en Ant-man. Ditmaal nemen zij het derde deel van The Avengers serie onder handen.

De film, die je het beste kan beschrijven als science fiction gecombineerd met veel actie, beschrijft de strijd tussen The Avengers (een team van superhelden) en de grote schurk Thanos, die het halve universum wil uitmoorden. Dit wil hij doen met behulp van alle ‘infinity stones’. Elk van deze stenen zou de eigenaar een ongekende kracht geven, en met alle stenen in bezit zou de houder in staat zijn om alles te kunnen vernietigen. Dit laten de helden van het Marvel Studios universum natuurlijk niet gebeuren, en zo ontstaat er een grote strijd over de toekomst van het universum (als die er dan nog is).

Goed gecombineerd

Vrijwel elke superheld van de afgelopen 10 jaar krijgt een volwaardige rol in deze film. Waar je in het begin misschien bang bent voor een enorme mengelmoes van superhelden waarvan hun scènes volledig door elkaar lopen zonder duidelijkheid, hebben de Russo’s dit uitstekend gebalanceerd. Elke superheld krijgt zijn momentje om te schitteren (wat best makkelijk is met een bijna drie uur durende film) en zijn motieven naar voren te laten komen. Uiteindelijk komen al deze verschillende personages met hun eigen verhaal samen en wordt er één groot team gevormd. Voor de kijker is dit een logisch verband. Hoe je het namelijk ook wendt of keert, alle personages hebben hetzelfde doel: de aarde beschermen tegen een levensgevaarlijke gek. Dit zorgt voor leuke combinaties waar veel fans al jaren over dromen.
Zo is de scène waar Thor en Star-Lord, twee totaal verschillende personages, elkaar voor het eerst ontmoeten goud waard.

Hoewel het eerste deel van de titel verwijst naar de groep, hebben The Avengers niet een hele dominante rol in de film. Ze maken natuurlijk deel uit van de strijd, maar zijn daarin niet per se aanvoerders. Ze zijn even belangrijke personages als alle andere superhelden op dit slagveld. Om toch nog iets van overzicht te behouden, hebben de Russo Brothers besloten om al deze pionnen in groepjes te verdelen, een hele slimme zet.

Duur

Bij het horen van de tijdsduur van de film is de kans groot dat je begint te zuchten. “Bijna drie uur?! Zijn ze gek geworden?!”. Zo’n citaat kan ik geen ongelijk geven. Het is ook heel lang. Er zijn dan ook genoeg momenten tijdens de film dat je even inzakt of stiekem op je telefoon kijkt hoe lang het nog duurt.

Maar er zit ook zeker een groot voordeel aan; hoe meer tijd je hebt, hoe beter je een verhaal kan opbouwen en uitdiepen. Juist bij een film waar zoveel karakters in zitten, is dat heel belangrijk. Als we een film hadden gekregen die anderhalf uur zou duren, zou het dus wel een samenraapsel geweest zijn waarbij alle verhaallijnen als een blender door elkaar worden gemixt. Op die manier zit je met een toch net iets geruster hart die ontzettend lange film uit.

Een vijand met diepgang, heerlijk!

Een probleem dat veel Marvel fans leken te hebben bij de voorgaande films, is dat er veel te weinig werd gefocust op de antagonist. Vaak krijgt dit personage te weinig speeltijd op het witte doek, waardoor je hem/haar nauwelijks leert kennen en gevoel voor hem/haar kunt krijgen, iets dat wel belangrijk zou moeten zijn bij ‘de grote schurk’ van een film. Kijk bijvoorbeeld naar Whiplash uit Iron Man 2 of General Ross van The Incredible Hulk. Beide karakters komen te weinig aan bod in de film, waardoor je als kijker te weinig achtergrondinformatie over deze vijand krijgt om daadwerkelijk gevoel op te kunnen wekken.

Bij Infinity War is dat gelukkig niet het geval. Tijdens de bijna drie uur durende film weten de Russo’s er heel goed in te slagen om sympathie voor de vijand te creëren. Thanos is alles behalve kortzichtig. Zijn plan om een hele planeet te vernietigen om de bevolking in het universum te verminderen is misschien iets overdreven, maar wanneer je gedurende de film meer over zijn verleden te weten komt, begin je hem steeds meer te begrijpen en begin je hem zelfs bijna gelijk te geven. Op dat moment weet je dat je als scriptschrijver en regisseur goed bezig bent.

Als je een trouwe kijker bent van de Marvel films die de laatste jaren in de bioscoop voorbij zijn gekomen , is dit dé film die je moet beleven. Het zijn verhalen uit je jeugd die allemaal samenkomen in een compleet nieuw hoofdstuk. Voor beginnende liefhebbers zou ik nog wachten met dit spektakel, maar is het zeker een film om door middel van het kijken van eerdere films, naar toe te werken .

De film is inmiddels in heel Nederland te zien. In Utrecht is de film te bewonderen in Pathé Rembrandt, Wolff City, Cinemec en Kinepolis Jaarbeurs. De tijden verschillen per bioscoop, maar bij alle bioscopen zijn ze meerdere keren op één avond te zien.