''Doen we de gordijnen dicht of zetten we de ramen open'' is de titel van de theatervoorstelling die het weekend van 2, 3 en 4 maart speelde in café Kopi Susu. Dit café ligt tegen de Kanaalstraat aan. De bedoeling is dat de inwoners van Lombok niet alleen komen kijken, maar ook meedoen met de voorstelling.

De voorstelling is gemaakt door Marrit en Ursel van theatergezelschap Troubamour. Zij zijn vanuit het Café Theater Festival gevraagd om mee te doen met een eigen geschreven voorstelling. Hiervoor ontvingen zij subsidie van de gemeente omdat zij ook als doel hadden de sociale cohesie te verbeteren. Dit gebeurde mede door ook Lombokse acteurs op te nemen in de voorstelling. Uiteindelijk is hier vanwege te weinig tijd geen één van overgebleven.

Tijdens de theateropleiding op ARTez in Arnhem deden Marrit en Ursel mee aan een straattheaterfestival in Avignon. Hieruit groeide de liefde voor straattheater, maar waren zij tegelijkertijd op zoek naar de relatie tussen straattheater en locatietheater. Dit resulteerde in ‘’Doen we de gordijnen dicht of zetten we de ramen open’’, waarbij het publiek wordt gestimuleerd om nog eens een keer goed naar alles om zich heen te kijken. Ben je bereid om je open te stellen voor de buitenwereld? De voorstelling speelt zich binnen en buiten af. ‘’Buiten wordt het publiek geprikkeld om dingen te zien die anders minder snel zouden opvallen, hoewel het publiek binnen ook geprikkeld wordt om naar zichzelf te kijken’’ vertelt Marrit.

Het publiek wordt aan het eind van de voorstelling nogmaals gemotiveerd om mee te doen aan een deel van de voorstelling want Marrit en Ursel organiseren namelijk na elke voorstelling een buurtfeest. ‘’De voorstelling is een ode aan Lombok, maar het buurtfeest is een cadeau voor Lombok.’’ Ook niet-bezoekers zijn namelijk welkom op het buurtfeest. Alles draait om gezelligheid.

In Rotterdam is op 6 april een soortgelijke voorstelling te zien van Troubamour. Het gaat hier om FRESH op het Maaspodium.