Joris van der Klei (27) is na zijn bachelor sociale geografie en zijn master internationale betrekkingen aardrijkskunde leraar geworden. Dat is niet zijn enige bezigheid. Joris is ook een actief lid bij GroenLinks. Die actieve leden kwam je tot 2017 nog maar weinig tegen. Maar, afgelopen jaar heeft GroenLinks maar liefst 5000 nieuwe leden mogen verwelkomen tot haar partij.

Wat waren je beweegredenen om lid te worden van een politieke partij?
”Vanuit mijn studie was ik altijd al veel met politieke thema’s bezig en heb er dus altijd al interesse in gehad. Ook met het idee dat als je een grote mond hebt over bepaalde onderwerpen, je je daar misschien ook voor in moet zetten. Toen ik mijn master heb gehaald, ben ik een paar maanden gaan rondreizen door de Verenigde Staten ten tijde van het winnen van Trump. Toen had ik zoiets van: nu is het voor mij ook tijd om de handen uit de mouwen te steken in plaats van langs de zijlijn te staan.”

Wat zijn je functies binnen de partij?
”Ik ben lid geworden vlak voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2017. Toen heb ik als vrijwilliger meegedaan voor de campagne. Na de verkiezingen heb ik aangegeven dat ik actief lid wilde blijven en ben ik benaderd door GroenLinks om ‘’organizer’’ te worden. Ik was toen samen met een andere jongen verantwoordelijk voor de campagne in een stadsdeel. Dat deden we van oktober tot en met half maart. De laatste twee maanden waren we elke zaterdag in een buurt om met zo veel mogelijk bewoners in gesprek te gaan over de politieke thema’s.”

Voor de nieuwe ledengolf van GroenLinks namen de ledentallen continu af. Is het lid worden van een politieke partij nog wel van deze tijd?
”Ik denk dat een politieke partij zonder leden in ieder geval niet goed is. Een partij zou misschien wel een andere vorm aan kunnen nemen. Je moet zelf heel veel initiatief tonen om binnen de partij echt een rol te spelen. Ik denk dat leden noodzakelijk zijn om een democratisch besluit binnen een partij te nemen. Zonder leden kan je niet democratisch kiezen wie de nieuwe lijsttrekker wordt bijvoorbeeld.”

Hoe komt het denk je dat GroenLinks dit jaar zo veel nieuwe leden heeft?
”Het gaat op dit moment heel erg goed met de partij. Dan zie je ook dat veel mensen lid willen zijn en actief willen zijn. Ik denk dat bijvoorbeeld de PVDA die het de laatste jaren wat minder goed doet, veel meer moeite heeft om zijn leden erbij te betrekken dan GroenLinks.”

Heb je voor de toekomst ambities binnen de politieke partij?
”Ja, die heb ik zeker wel. Op de lange termijn heb ik ambities om misschien een bestuurlijke functie binnen de partij in te nemen. Dat zal niet volgend jaar gebeuren, maar als het gebeurt, dan is het echt een ambitie op de lange termijn.”