Er is een paar maanden na het conflict eindelijk een huurcommissie opgesteld door de bewoners van de flat op de Afrikalaan. Ze hopen nu met huurbaas Portaal om de tafel te kunnen zitten. Nadat de renovatieplannen eind vorig jaar stil werden gelegd, besloten de bewoners om zelf actie te ondernemen.

Maanden onderhandelen over de renovatie van de flat op de Afrikalaan, zonder uitkomst. Het overkwam huurbaas Portaal en de bewoners. Eind maart 2017 kregen de bewoners van verschillende flats in Kanaleneiland de eerste nieuwsbrief op de mat. Hierin kondigde de huurbaas aan de flats te willen renoveren. Bewoonster Naziha El Amriou was hier erg blij mee: ‘Ik dacht gelijk, dat werd tijd! Ik woon hier sinds 2006 en hield het huis zelf netjes bij. De afgelopen jaren is de staat van mijn appartement er helaas erg op achteruit gegaan. Dit kan nu echt niet meer’.

Veel bewoners waren het niet eens met de voorwaarden die huurbaas Portaal stelde aan de renovatie. Het plan was om het pand groter te maken, ten koste van het balkon. Wilde je toch een balkon behouden, dan moest je 25 euro in de maand extra betalen.  Dit was niet het enige waar bewoners tegen aan liepen. Langzamerhand liep de lijst met ergernissen voor beide partijen op. De bewoners vonden de voorwaarden onacceptabel, terwijl Portaal juist vond dat ze alles volgens het boekje deden.

Uiteindelijk heeft Portaal  de hele renovatie van de flat afgeblazen. De bewoners zitten nu met veel vragen. De naoorlogse woningen zijn nu toch echt aan vervanging toe, die de bewoners zelf niet kunnen uitvoeren. Met de opgerichte huurcommissie hopen de bewoners dit keer wel op een goede uitkomst. Een laatste poging om beide partijen bij elkaar te brengen. ‘Luister alsjeblieft naar elkaar, anders kom je nooit verder’.

Voor het volledige interview met Naziha El Amriou, zie ‘Bewoners zijn het zat en willen huurcommissie oprichten’.