Lombok - De gemeenteraadsverkiezingen. Ze komen nu wel heel dichtbij. Alle reden om Lombok in te duiken en de sfeer te proeven. Ik ging langs bij het stemlokaal in basisschool de Parkschool en sprak met verschillende bewoners.

De dag voor de verkiezingen (20 maart 2018).

Rond het middaguur stap ik uit bij een bushalte in Lombok. Ik besluit de eerste beste straat in te lopen. Ik kijk om mij heen en merk dat het redelijk rustig is. Af en toe rijdt er een auto langs of passeer ik een voetganger. Ik hou mijn ogen open voor folderaars van politieke partijen. Op weg naar de basisschool kom ik een druk kruispunt tegen. Ik sta even stil en merk dat de zon volop schijnt. Er hangt een relaxte sfeer.

Eenmaal aangekomen bij de school zie ik de eerste tekenen van de gemeenteraadsverkiezingen. Er hangt een bord met ‘INGANG STEMLOKAAL‘ met een pijl die naar rechts wijst. Hieronder hangt een bord met ‘STEMDISTRICT 12‘. Ik bel aan. De deur wordt open gedaan door een vriendelijke mevrouw. Binnen in de school zie ik op het eerste oog nog weinig verandering in het normale schoolbeeld. Een paar kinderen lopen rond, de rest zit  in de lokalen. Voor mijn gevoel word ik amper opgemerkt door de kinderen.  De directrice van de Parkschool, Annet Baart, geeft later aan dat bezoek niet heel spannend is voor de kinderen. “Ze zijn er onderhand aan gewend”. Ze vertelt dat de dag voor de verkiezingen de spullen altijd worden geleverd. De dag na de verkiezingen worden ze weer opgehaald.

Na wat tijd te hebben doorgebracht in de school, besluit ik verder de wijk in te duiken. Ik besef dat ik nog steeds geen folderaars heb gezien en loop verder richting het winkelcentrum “Groeneweg”. Op mijn weg hiernaartoe loop ik toevallig langs het partijkantoor van de politieke partij DENK. Tot mijn verbazing ziet het er verlaten uit. Ik kijk in het rond en zie ook niemand van de partij op straat staan.

Aangekomen bij het winkelcentrum zie ik alleen mensen die boodschappen doen. Geen posters, personen of ook maar iets wat met de verkiezingen te maken heeft. Ik geef de moed niet op. Misschien ben ik wel net op de verkeerde plek op de verkeerde tijd. Na even te hebben gewacht, stap ik op bewoners af. Ik ben benieuwd hoe zij, als bewoners van Lombok, de gemeenteraadsverkiezingen hebben ervaren. “Ik heb bijna niks meegekregen van de gemeenteraadsverkiezingen. Vertegenwoordigers van partijen zijn één keer langs geweest bij mij aan de deur” zegt Sandra van der Kooij. Die indruk heb ik zelf tijdens mijn bezoek in Lombok ook gekregen. Weinig activiteit op straat vanuit de partijen. “Wel spelen de verkiezingen onder de bewoners. We praten er wel over met elkaar.” Sandra geeft aan te gaan stemmen morgen. Een andere bewoonster die net boodschappen wil gaan doen, is ook bereid om een praatje te maken. Bea Vallen heeft het iets anders ervaren. “Er is wel een informatieavond geweest over de gemeenteraadsverkiezingen.”  Ze geeft aan de verkiezingen goed te hebben ervaren. Echter vindt ze wel dat ze onvoldoende is geïnformeerd is over de partijen. Over de vraag of je moet stemmen zijn de dames het eens. “Ja ik ga stemmen, in het Molenpark”, zegt Bea.

Mijn korte bezoek aan Lombok komt na een aantal uur aan zijn eind. Ik heb een redelijk goede indruk gekregen hoe het eraan toe is gegaan ter voorbereiding op 21 maart, de dag van de gemeenteraadsverkiezingen. Eerlijk gezegd had ik meer activiteit op straat verwacht. Al helemaal omdat het de dag voor de verkiezingen is. Morgen bezoek ik Lombok weer en ga ik observeren hoe het er in het stemlokaal op de Parkschool eraan toegaat.