Op de hoek van Jan Pieterszoon Coenstraat en de Kanaalstraat zit de bar Kopi Susu. Eenmaal binnen in deze bar zie je geelgroene muren met bruine tafels en stoelen. De versiering bestaat uit warme kleuren en boven de muren zijn tegeltjes met afbeeldingen van mensen uit verschillende landen uit het verleden. Ook is er een strook van krijtbord aan de muur, met verschillende omschrijvingen van drankjes en eten met leuke tekeningetjes erbij. Na gevraagd te hebben naar de eetclub van Zinnenprikkels antwoord de serveerster: "Ga maar lekker zitten, ze komen er zo aan!".

De Zinnenprikkels is een vrijwilligersorganisatie die door verschillende activiteiten mensen van verschillende achtergronden bij elkaar wil  brengen. Zo houdt de organisatie elke maandag in Kopi Susu een eetclub; voor zes euro krijg je een driegangen diner en als je een U-pas hebt kan je hier voor drie euro eten. Het duurt van vijf tot zeven uur ’s avonds.

Tussen 5 en half 7 kwamen er veel mensen binnenlopen. Rond half 6  krijgt iedereen als voorgerecht een eier-citroensoep. Deze geel-witte soep valt goed in smaak, hoewel dat veel mensen hem erg zuur vonden. Naast mij zit Christine, een oudere mevrouw die af en toe langs komt op de maandag om een hapje mee te eten. Bij haar valt het eten vaak goed in de smaak. “Het leuke is dat je hier dingen eet die je thuis nooit zou eten”.

De vrijwilligers die hadden gekookt waren Nick, Hamid, Joop en Angelique. Angelique is vandaag de hoofdkok, die regelt het meeste. Hamid doet dit werk al 4 jaar en is net als Nick ook muzikant die in de Kopi  Susu optreedt. Van Half 1 tot half 5 staan met zijn allen te snijden, te bakken en te koken. Om 5 uur brengen ze met zijn allen het eten naar Kopi Susu. Zelf eten de vrijwilligers op het laatst.

Als hoofdgerecht krijgt iedereen een groentemix met vlees en rijst, geserveerd met kroepoek en saté-saus. Voor de vegetariërs was er ook een variant zonder vlees. Ook dit gerecht valt bij iedereen goed in de smaak. Na het hoofdgerecht begint het langzaam te schemeren en het werd ook steeds wat drukker. Je kan elk moment namelijk binnenlopen, maar als het eten op is kan je niet meer mee-eten.

Volgens Joop, het hoofd van de vrijwilligersorganisatie, wisselt de opkomst tussen de 20 en 45 mensen. Als je mee-eet zie je ook hoeveel verschillende soorten mensen komen. Studenten, ouderen, Nederlandse mensen of mensen met een migratie afkomst. De leeftijd van de mensen die komen zit tussen de 20 en 60.

Aan tafel zit ook Martijn, die komt vaak ook mee-eten bij de eetclub. Hij kent de vrijwilligers en de meeste mensen die komen dan ook erg goed. Ook maakt hij af en toe foto’s van de eetclub. “Je doet gewoon hier heel veel sociale contacten op, dat is erg goed voor een mens”, vertelde Martijn. Ook vertelt Martijn dat Kopi Susu vroeger een kruidenierswinkeltje was, met verschillende producten uit diverse landen. “Daarom zijn er die tegeltjes op de muur van die mensen uit verschillende landen”.

Rond zeven uur waren de eersten al uitgegeten en gingen afrekenen. Er wordt veel fooi gegeven aan de serveerster. Rond dit tijdstip komt er aan onze tafel het toetje; yoghurt met Honing en walnoten. Deze yoghurt heeft een romige smaak en valt goed bij de gasten.

Na het eten spreek ik ook met studenten Sterre en Pleun. Pleun komt uit Zuilen en Sterre uit Lombok. Ze kwamen langslopen en wilde hier even een kopje koffie drinken. “We gingen zitten en zagen de menu-kaart van zinnenprikkels en we wilden gelijk mee-eten!”, vertelden de studentes. Guus, een man van middelbare leeftijd komt hier elke maandag eten. ”Door deze eetclub heb ik heel veel verschillende kennissen opgedaan!”

Joop vertelde me over wat Zinnenprikkels nog meer doet. Zinnenprikkels organiseert ook heel veel andere workshops in verschillende buurtcentra. Workshops als bijvoorbeeld dansen, mind-fullness, yoga en meditatie. Deze workshops zijn gratis. Ook na de eetclub is er elke maandag in Kopi Susu een gratis workshop. Joop doet het vrijwilligerswerk wijzingen in werk graag. Voor Joop moet het werk een open karakter behouden, anders stopt hij ermee.