Midden in de drukke straten van Lombok valt er zodra je bij Studio Akasha binnenstapt, stap je een oase van rust binnen. Geen druk pratende mensen of racende auto’s hier. Na een uur les van yogadocente Femke lopen de cursisten zogezegd “zen” de deur uit. Niet alleen de cursisten van Femke, zo’n 1,6 miljoen mensen in Nederland zoeken hun rust in yoga en ook Utrecht west blijft daarin niet achter. We nemen een kijkje bij Studio Akasha.

Het licht is er gedimd en de verwachte meditatiemuziek blijft uit. Aan het einde van de gang loopt eigenaresse Femke op blote voeten me met een brede glimlach tegemoet.

“Al 32 jaar ben ik bezig met yoga, er waren ook periodes in mijn leven dat ik er even niet mee bezig was hoor” zegt Femke, die al 10 jaar eigenaresse is en yogadocente van Studio Akasha. Vroeger studeerde ze voor lerares lichamelijke opvoeding en gaf ze danslessen, maar in yoga was ze altijd geïnteresseerd. Toen ze na diverse banen haar baan als projectleider zat was, koos ze voor iets wat haar echt raakt en boeiend blijft: yoga.

Lerares en eigenaresse van Studio Akasha
Foto: Manon Broers

 

“Ik merk dat yoga steeds populairder wordt. Vroeger was het naar mijn idee meer geitenwollen sokken en drie-hoog-achter, maar tegenwoordig is het gewoon mainstream geworden. Mensen hebben het nu goed, waardoor ze zich meer dingen af gaan vragen en bewuster met zichzelf bezig zijn. Dat leidt tot een toenemende populariteit.”

Het is 19 uur, en dat betekent dat de les gaat beginnen. Zo’n 6 vrouwen variërend van een jaar of 30 tot een jaar of 65 strijken op hun yoga-matje in de lichte ruimte neer. Femke zet haar leesbril op en leidt de les in. Ze vindt dat te veel mensen yoga alleen beoefenen voor het lichamelijke aspect, maar het geestelijke is volgens haar net zo belangrijk. Daarom opent ze het boekje De zeven geheimen van de schildpad en begint eruit voor te lezen. Het thema, dat in de lessen de komende tijd terug komt is ingekeerdheid. Femke laat haar lessen namelijk aansluiten op verschillende onderwerpen. De lessen kunnen gaan over concentratie, aandachtigheid of aanwezigheid.

De cursisten kunnen plaats nemen op een van de matjes
Foto: Manon Broers

Ze beginnen de les met het afsluiten van de zintuigen middels De zoemende bij, dat wil zeggen met de duimen in je oren en met je andere vingers sluit je ogen, neus en mond af. Ondertussen is het de bedoeling dat de cursisten een zoemend geluid maken. Nadat Femke de oefening heeft voorgedaan volgen, na een kleine aarzeling de cursisten ook. Het zijn niet de meest standaard yoga-oefeningen.

Lerares Femke in een bekende yogahouding “de kameel”
Foto: Manon Broers

Tegen het einde van de les volgt de eind-ontspanning waarbij alle cursisten op hun rug op het yoga-matje liggen. “Adem maar heel diep in en uit en voel je lichaam zwaarder worden. Voel maar eens in je lichaam hoe hard het zojuist gewerkt heeft.” Zegt Femke op een rustige, ontspannen toon. Aan de steeds zwaarder wordende ademhaling van de meeste cursisten te horen zijn ook zij aardig ontspannen. Er glipt zelfs een klein snurkgeluid de ruimte in. Een goed teken.Hoewel… In slaapvallen schijnt niet de bedoeling van yoga te zijn.

Marieke (29) is een van de cursisten die de lessen van Femke volgt. “Al 6 jaar volg ik yogalessen! De laatste 4 jaar ben ik vooral bezig geweest met een opleiding om zelf Yoga-lerares te worden. Ik vind het heerlijk omdat ik een drukke baan heb bij een bank. Door Yoga kan ik helemaal ontspannen. De interesse voor Yoga is bij mij aangewakkerd na een cursus mindfulness, ik krijg er meer inzicht in mijn gedachtes en ik word bewuster van mijn eigen lichaam. Of Yoga geschikt is voor iedereen, dat weet ik niet. Voor sommige mensen is een rondje hardlopen beter, maar ik raad het mensen zeker aan om het een keer te proberen!”