Afgelopen donderdag is het Belgisch Film Festival van start gegaan. Tijdens dit festival biedt het Louis Hartlooper Complex in Utrecht in samenwerking met de VPRO een podium aan verschillende Belgische filmmakers. Het festival in Utrecht opende haar vijfde editie met de film 'Charlie en Hannah gaan uit'.

“De directeuren van Hartlooper en van de VPRO zijn beide grote fans van Belgische Films”, legt Roos Stelling uit. Ze is de programmeur van het festival. “Daardoor is het festival ontstaan.” Stelling vindt dat te weinig Nederlanders naar Belgische films kijken.

Stelling is als de samensteller van het programma trots op alle films, maar ze was het meest trots op de openingsfilm: Charlie en Hannah gaan uit. “Die film geeft heel mooi weer hoe bijzonder en speciaal Belgische films zijn. Het is een absurdistische film en ook een regiedebuut. Het laat zien dat in België jonge filmmakers veel sneller kansen krijgen dan filmmakers in Nederland. Er wordt veel meer ruimte gemaakt voor jong talent.”

De openingsfilm van het festival is Charlie en Hannah gaan uit

Dit jaar wordt de vijfde edtitie van het festival gehouden. De eerste edities heetten het Vlaams Film Festival. Dat is later veranderd in het Belgisch Film Festival. Op die manier proberen ze een groter publiek te bereiken. Stelling: “Het is nu nog een klein festival, maar wordt elk jaar uitgebreider. Daarom ook de stap van Vlaams naar Belgisch.” Er worden ongeveer 3.000 bezoekers verwacht.

Het Belgisch Film Festival wordt gehouden in het filmtheater Louis Hartlooper Complex in Utrecht

Louis Hartlooper Complex
Tolsteegbrug 1
3511 ZN Utrecht