De Boekenweek is weer in volle gang. Van 10 t/m 18 maart wordt er in bibliotheken door heel Nederland aandacht geschonken aan het thema van dit jaar: Natuur. Zo ook in Utrecht west, verslaggever Manon was op bezoek bij de bibliotheek in Oog in Al.

Waar rond 1908 uit lijnzaad olie werd gewonnen en vervolgens lijnkoeken werden gemaakt, daar kun je vandaag de dag terecht voor pure ontspanning. Verstopt in de oude Cereolfabriek vind je bibliotheek Oog in Al. Wat hebben zij te bieden tijdens de Boekenweek 2018?

De sporen van de voormalige fabriek zijn nog goed terug te zien zodra je de bieb binnenloopt. De ruwe industriële elementen verraden haar geschiedenis .
Door de grote ramen schijnt het licht dat ervoor zorgt dat je je meer dan welkom voelt om eens een kijkje te nemen. Langs de doe-het-zelf scancomputers loop ik verder de bieb in en kom een medewerkster tegen die me vriendelijk gedag zegt. Omdat ik in eerste instantie niks over de Boekenweek bespeur, vraag ik de medewerkster om hulp. “De boeken van de Boekenweek? Die vind je hier rechts op de tafel. Neem gerust een kijkje.”

Natuur

Het thema van de Boekenweek is dit jaar natuur. De boeken die uitgestald zijn op de tafel hebben – zoals het thema doet vermoeden- een lichte, vrolijke kleur. Omdat ik tot mijn verbazing helemaal alleen rond deze tafel loop, besluit ik poolshoogte te nemen bij het computerend publiek.
Annemarie (34) uit Lombok: Ik ben minstens een keer in de twee weken hier in de bieb te vinden, ik vind het hier heerlijk. Vandaag ben ik er om bestanden uit te printen, ik heb thuis geen printer haha. Mijn favoriete boeken gaan over spiritualiteit en filosofie, deze reserveer ik online via de site. Dat is makkelijk en dan weet ik tenminste zeker dat ze er zijn.
Op de vraag of ze het niet jammer vindt dat er niks rondom de Boekenweek in deze bieb is georganiseerd zegt ze; “De Boekenweek? Is dat nu? Ik was hier echt niet van op de hoogte. Ik heb het dus ook niet gemist.”
Tijdens het gesprek met Annemarie hoor ik al van ver steeds harder wordend geklets mijn kant op komen. Er is een duidelijke sus te horen, een poging om de stemmen de kop in te drukken. De deur zwaait open en een uitgelaten klas kinderen loopt samen met hun leraar de bieb in. Eenmaal binnen lopen ze allemaal een eigen richting op, fluisterend en zichzelf dwingend niet te rennen. Wat me opvalt is dat de kinderen in alle hoeken van de bieb te vinden zijn, behalve aan de tafel waar de boeken van de Boekenweek staan uitgestald. Ze zijn opzoek naar een ander genre.

“ik vind het hier heerlijk.” – Annemarie

Drukte op woensdagen

Omdat ik de medewerkster nog wat vragen wil stellen, moet ik even op haar wachten. Ze is druk in de weer met de kinderen. “Er komen veel klassen langs om boeken te lenen. Vooral op de woensdagmiddagen is het topdrukte!” Ondertussen vraagt ze twee meisjes naar welke schrijver ze op zoek zijn. “Van de oudere mensen en studenten die hier langskomen merk je niet zo veel. Die hoef ik vaak niet meer te helpen met zoeken.”
“Komen de mensen tegenwoordig alleen nog naar de bieb om boeken te lezen? ” Vraag ik aan de medewerkster. “Nee”, zegt ze. “Een keer per week wordt hier ook een taalcursus georganiseerd waar mensen die moeite hebben met de Nederlandse taal, taalvaardig kunnen worden.”  Verder maken veel mensen in de bieb gebruik van de gratis Wi-Fi of zoeken iets op via de computer. Vaak zijn er ook studenten te vinden in de bieb in Oog en al, ze kunnen zich door de stilte beter concentreren.

Meest gelezen

Dat het thema van de Boekenweek van 2018 over natuur gaat, wil niks zeggen over de boeken die het meest gelezen worden in Oog in Al. De greppel van Herman Koch (2017), over de burgemeester van Amsterdam die vermoedt dat zijn vrouw vreemdgaat, staat bovenaan. Het boek dat daarop volgt heet Dagen van schaamte, geschreven door Lieneke Dijkzeul (2016). Een thriller over overmacht en eenzaamheid. Even iets heel anders dan natuur, maar wel naar de smaak van de bezoekers van bibliotheek Oog in Al.