GroenLinks heeft de meeste stemmen behaald tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in Utrecht. De partij eindigt op 12 zetels, precies 2 zetels boven D66. Lijsttrekker Heleen de Boer is er zeer enthousiast over: "Dit is een groot compliment voor al onze vrijwilligers, die de stemmen huis voor huis hebben binnengehaald." Ook landelijk is GroenLinks onder de nationale partijen de grote winnaar, al gingen de meeste stemmen overduidelijk naar de lokale partijen.

De sfeer is zeer gemoedelijk in CitySense aan de St. Jacobsstraat, dat vanavond als thuishonk dient voor GroenLinks Utrecht. Die sfeer wordt alleen maar beter na de eerste grote exitpoll uit Rotterdam: GroenLinks ontvangt, als we de poll mogen geloven, 8,7 procent van de stemmen, goed voor maar liefst 4 zetels in de raad. Een verdubbeling ten opzichte van 4 jaar geleden. D66 lijdt onder de overwinning. Zij zakken van 6 naar 4 zetels.

Het geluk kan niet op als de exitpoll van Utrecht bekend wordt gemaakt. Een grote overwinning voor de partij; een kwart van de Utrechtse kiezers kiest voor GroenLinks, waardoor ze vanavond verreweg de grootste partij van de domstad lijken te worden. D66 zakt naar plaats twee en wordt door de poll op 9 zetels geschat.

De exitpoll van Ipsos (via NOS)

Memo (30), een Koerd uit Afrin, Noord Syrië is blij met deze, op dat moment nog voorlopige, uitslag. Hij is sinds 7 jaar in Nederland en mocht vandaag voor het eerst stemmen. De standpunten van GroenLinks bevallen hem heel erg en hij heeft ook nog eens veel vrienden die in de partij zitten. “Dit is een geweldige dag”, laat hij weten.

Na een wederom succesvolle exitpoll – deze keer uit Amsterdam –  geeft Jesse Klaver een reactie vanuit de Nederlandse hoofdstad, die ook te zien is op het grote scherm van CitySense. De landelijke lijsttrekker herhaalt bewust zijn woorden van een jaar geleden: “Dit is historisch!”

Ook voorzitter van GroenLinks Utrecht Esther Kersten is enthousiast. Toch kiest ze zorgvuldig haar woorden: “Dit is een exitpoll en het is niet altijd zo dat een exitpoll ook daadwerkelijk overeenkomt met het aantal zetels.” Ze geeft aan dat ze het wel had gehoopt, maar dat ze het niet had verwacht. “Wij hebben tot nu toe altijd acht tot tien zetels gehaald”, legt Kersten uit. Ze hoopt dat de overwinning gaat betekenen dat de stad voor iedereen blijft. De voorzitter doelt hier met name op het feit dat woningen in onder andere Lombok en Oog en Al steeds onbetaalbaarder worden. Daarnaast hoopt ze dat de partij door kan gaan met de verduurzaming van de stad: “Dat is écht essentieel”, aldus Kersten.

Over het verschil tussen de exitpolls en de daadwerkelijke uitslagen kreeg Kersten ongelijk: wat GroenLinks betreft, zaten de exitpolls precies goed. GroenLinks wint de door Ipsos beloofde 12 zetels.

De einduitslagen van de Utrechtse verkiezingen. Bron: Ipsos/NOS

Lijsttrekker Heleen de Boer had deze overwinning niet zien aankomen: “Het is vele malen beter dan ik gehoopt had.” De Boer heeft ook een verklaring voor het verlies van D66. “Ik denk toch dat heel veel mensen hebben gekozen voor klimaat en duurzaamheid en daar willen wij verdere stappen in zetten dan D66”, legt de voorzitter uit. De Boer durft nog niets aan de bewoners van Utrecht West te beloven voor de toekomst: “We moeten nog kijken met welke partijen we een college gaan voeren. Dat wordt heel ingewikkeld, want het is zeer versplinterd.” De partij gaat strijden voor een zo links en progressief mogelijk Utrecht, al gaat dit een ingewikkeld verhaal worden door het verlies bij PvdA (3 zetels) en SP (2 zetels).