Het is u misschien al opgevallen, maar er zijn gifgroene voeten op de straat geverfd in Utrecht-West. Dit is de wandelroute 'Groene Loperpad' van 5 km. De wandelroute gaat door Utrecht-West en is bedoeld voor de buurtbewoners. Als je de route volgt, dan kom je langs de groenste stukjes van de wijk. Serge Calon is initiatiefnemer van dit project.

Serge Calon, wonend in Lombok, is 5 jaar geleden gestart als zelfstandig ondernemer op het vlak van communicatie, natuur en milieu. Zijn bedrijf heet ‘Landgereedschap’. Hij heeft de route bedacht. Het idee is ontstaan omdat Serge Calon erg veel bezig is met groen en het participatieproces in de stad. Hij vindt dan samenwerken belangrijk is. Door veel bezig te zijn met communicatie in de wijk is Serge erachter gekomen dat mensen uit de wijk leefbaarheid en groen belangrijk vinden. Mensen die meewerken aan de route zijn de partners van Serge en natuurlijk de buurtbewoners. Alles is gesubsidieerd door ‘Utrecht Natuurlijk’, die organisatie zet zich in voor meer groen in Utrecht.

De route van het Groeneloperpad is bedoeld om de groenste stukjes van de wijk ‘West’ aan elkaar te verbinden. Ook is de bedoeling van de route dat er meer leefbaarheid in de wijk komt, meer groen en meer sociale cohesie. Door het pad te bewandelen is het de bedoeling dat je minder snel de auto pakt, je sneller een praatje maakt met iemand die daar ook loopt en dat je de groenste stukjes van de wijk ziet. Kinderen en ouders zijn ook een belangrijke doelgroep volgens Serge, er zitten 5 scholen op de route. Kinderen leren volgens hem veel van de natuur en het is belangrijk om buiten te spelen. De kinderen van Serge en vriendjes en vriendinnetjes hebben ook geholpen met het uitdelen van de flyers die u waarschijnlijk wel in de brievenbus bent tegengekomen.

De totstandkoming van de route heeft 4 fases, de guerilla-fase, cocreatie-fase, realisatie en organisatie van zelfbeheer en borging. Op dit moment zit de route in de zogeheten ‘cocreatie-fase’, wat betekent dat de organisatie bezig is met het ophalen van feedback uit de wijk. Tot nu toe is de route nog een conceptroute en kan de route nog worden aangepast. Serge Calon vindt het belangrijk dat hij feedback krijgt uit de wijk. De voetstappen zijn nu nog getekend met krijt, dus het staat nog niet vast.

Mensen uit de wijk kunnen ook hun input en meningen geven, via een participatiemethode die Serge heeft bedacht. Er gaan koekblikken rond in de wijk, waar een feedbackformulier over de route in zit. Deze trommel geef je weer door aan je buren, die hem dan ook invullen. Uiteindelijk komen al die koekblikken weer terug bij Serge Calon. Als Serge genoeg feedback krijgt waar hij iets mee kan, dan past hij eventueel de route aan of verandert hij wat dingen. De feedback moet er wel zijn voor hem, maar dit hangt wel van de bewoners zelf af.

Heeft u nog ideeën voor de route door de wijk? Laat dan wat achter op de feedbackformulieren of laat een reactie achter.